SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'in mirası! ABD basını 'tahammülü yok' dedi

Putin'in mirası! ABD basını 'tahammülü yok' dedi

10 Ocak 2022 Pazartesi - 17:02




ABD'li Wall Street Journal gazetesi, Moskova'nın sert protestolarla başa çıkmak için yardımını isteyen Kazakistan'a asker göndermesini, Putin'in geniş çaplı projesinin bir parçası olarak değerlendirdi. Gazetey konuşan uzmanların 'Putin'in bırakmak istediği mirası' yorumladı.





Rus birliklerinin güç durumdaki hükümeti desteklemek için Kazakistan'a sevk edilmesi, hem Batı'ya hem de diğer eski Sovyet cumhuriyetlerine açık bir sinyal gönderiyor: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın 'dokunulmaz etki alanı' olarak gördüğü şeye karşı oluşan hiçbir tehdide tahammül etmeyecek.

Ülke liderinin talebi üzerine Kazakistan'a girişi, Gürcistan, Belarus, Ukrayna ve başka yerlerde Kremlin'le uyumlu liderleri destekleyerek bu ülkeleri Rusya'ya daha da yakınlaştırmayı amaçlayan yaklaşık 15 yıllık Rus müdahaleciliğinin son adımı.

PUTİN'İN MİRASI

Putin'in eski Sovyet sahasında Rus hegemonyasını yeniden tesis etme kararlılığı, büyük ölçüde SSCB'nin yıkılmasının 'büyük bir jeopolitik felaket' olduğu görüşüne dayanıyor.
Analistler, Putin'in Rusya ile eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki işbirliğinde karşılıklı yararlar gördüğünü ve NATO'nun, Avrupa'nın doğusuna doğru genişlemesini reddetmeye kararlı olduğunu söyledi.

Analistler ayrıca, Rus Devlet Başkanı'nın ülkesini hem saygı duyulması hem de korkulması gereken bir süper güç olarak konumlandıracak bir miras bırakmaya hevesli olduğunu vurguladı.


Uzmanlar, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Rusya'nın bölgesel düzen ve istikrarının koruyucusu rolünde olduğunu belirtti.

RUSYA 'SADECE YARDIM ETMEK' İSTİYOR

Tokayev, ülkesindeki akaryakıt fiyatlarındaki artışa yönelik öfkenin yol açtığı şiddetli protestoları bastırmak için askeri yardım istedi. Kremlin lideri ülkeye binlerce asker gönderdi.

Moskova'daki yetkililer ve Kremlin destekçileri, Rusya'nın 'kardeş komşu ülke'ye sadece yardım teklifinde bulunduğunu, Kazakistan'da sorunun yasal olarak ve diyalog yoluyla çözülmesi için çaba göstereceği konusunda ısrar ediyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap