SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'in beklediği gün! 'Tüm ülkeyi seferber edecek

Putin'in beklediği gün! 'Tüm ülkeyi seferber edecek

30 Nisan 2022 Cumartesi - 12:15




Rus kaynaklara ve Batılı yetkililere göre Putin, Zafer Günü kutlamalarında Ukrayna'ya 'birkaç gün içinde topyekün savaş' ilan etmeye hazırlanıyor. Eski NATO lideri, 'güce saygı duyuyor' diyerek Putin'i caydırmanın tek bir yolla mümkün olduğunu söyledi.





Rus birlikleri, Putin'in Ukrayna'yı 'Nazilerden' arındırmak için 'özel askeri operasyon' olarak adlandırdığı saldırılarla Şubat ayının sonunda Ukrayna'ya girdi. Bununla birlikte, ordu komutanları işgalin üçüncü haftasında hüsrana uğradı ve Putin'i, Rus birliklerin topluca saldırmasını ve çatışmanın tırmanmasını sağlayacak bir savaş ilan etmeye çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Ukrayna'daki savaşın beş ila 10 yıl daha sürebileceğini söylerken, pek çok Ukraynalı, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi ve o zamandan beri çatışmaların şiddetlendiği Donbas bölgesindeki ayrılıkçıları desteklemesinin ardından, savaşın zaten sekiz yıldır sürdüğünü düşünüyor.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya liderinin Rusya'nın zafer günü geçit törenini kitlesel seferberliğini duyurmak için kullanabileceğini söyledi. Eski NATO lideri Richard Sherriff, Batı'nın Ukrayna'da Rusya'ya karşı 'en kötü senaryo' için 'kendini hazırlaması' gerektiği konusunda uyardı. İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke, İkinci Dünya Savaşı'nda müttefiklerin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin yıldönümünü 8 Mayıs'ta kutlarken, Rusya'da saat farkı nedeniyle bu tarih 9 Mayıs'a denk geliyor.

ORDU RUS LİDERE KARŞI ÖFKELİ

Bir Rus askeri kaynağı Telegraph'a şunları söyledi: "Ordu, Kiev'e düzenlenen yıldırım saldırısının başarısız olmasına öfkelendi. Ordudaki insanlar geçmişteki başarısızlıkları telafi etmenin yollarını arıyor ve Ukrayna'da daha ileri gitmek istiyorlar." Bu haftanın başlarında, Rus ordusunun Putin'in Ukrayna işgalini daraltmasına sinirlendiği ve Rus lidere çatışmayı yeniden tırmandırması için çağrıda bulundukları kaydedildi. Cuma günü konuşan İngiliz Bakan Wallace, Rusya'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılımının sona erdiği günün kutlandığı zafer günü geçit töreninde, Putin'in "Nazilere" karşı yeni bir savaş ilan edebileceğini söyledi.

TOPYEKÜN SAVAŞ İÇİN TOPYEKÜN PROPAGANDA


Putin'in ordusunun ilk askeri hedef dalgasında başarısız olmasıyla birlikte, Moskova çabalarını Ukrayna'nın hem doğu hem de güney kıyılarını ele geçirmeye odakladı. Ancak işgalin ilk aylarında olduğu gibi Rus kuvvetleri Kiev'in kararlı ordularının yoğun direnişiyle karşılaşıyor. Bazı analistler, Putin'in 9 Mayıs'ta bir tür zafer ilan edebileceği bir konumda olmak istediğini tahmin etmişti. Wallace, bunun yerine Putin'in bu fırsatı 'Naziler' dediği kişilere karşı yeni bir savaş ilan etmek için kullanabileceğini ve halkını Ukrayna savunucularına karşı büyük bir propagandayla harekete geçirebileceğini söyledi. Wallace Cuma sabahı yaptığı açıklamada, "Putin 9 Mayıs'ta 'Nazilerle savaştayız' diyerek Rus halkını topluca harekete geçirmek isterse, buna şaşırmam" dedi.

PUTİN'İ DURDURMANIN YOLU

Bu haftanın başlarında Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına 'müdahale etmeye' cesaret eden olursa, buna karşı nükleer silah kullanacağını söylemişti. Sherriff, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını ikiye katlayacağını ve halkına bunun doğru hamle olduğunu anlatmak konusunda ısrar edeceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

En kötü senaryo Rusya ile savaş. En kötü senaryoya hazırlanarak Putin'i caydırmak muhtemel çünkü günün sonunda Putin güce saygı duyuyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap