SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'i çıldırtacak 'NATO Hamlesi' Jetler yola çıkıyor

Putin'i çıldırtacak 'NATO Hamlesi' Jetler yola çıkıyor

16 Mart 2023 Perşembe - 17:21




Aylardır devam eden Rus işgalinde bir ilk yaşanıyor. Ajansların 'Son Dakika' olarak geçtiği haberde, bir NATO ülkesi olan Polonya Ukrayna'ya jet uçağı gönderme kararı aldı. Kararı bizzat Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda açıkladı.





1 yılı geride bırakan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tüm kaosuyla sürüyor. İşgalciler savaşın ilk günlerinde Kiev'e girdi. Putin, tankların Kiev'e girmesiyle birlikte Zelenskiy'nin kaçacağını düşündü, ancak işler hiç de öyle gitmedi.

HİMARS'LAR CEPHEYE İNDİ RUSLAR DAĞILDI

Ukrayna'nın bu direnişi sonrası Batılı ülkeler Ukrayna'ya hem silah hem de mühimmat desteğine başladı. Rus şirketlere ise ağır yaptırımlar uygulandı. Savaşın kaderini değiştiren gelişmelerden en önemlisi ise HİMARS desteği oldu. HİMARS'lar sahaya inince, Rus ordusunun saldırı gücü kırıldı.
Savaşı Ukrayna'nın batısında kazanamayacağını anlayan Rusya ise cephe hattını ülkenin doğusuna taşıdı. Burada Mariupol'ü resmen haritadan silen Ruslar, batının gönderdiği silahlar sonrası iyice geri çekildi.

İNGİLTERE 'TANK TABUSUNU' YIKTI

Savaşın kaderini değiştirebilecek bir başka haber, Ocak ayının hemen başında İngiltere ve Polonya'dan geldi. Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD, Patriot hava savunma sistemlerini kullanacak Ukrayna askerlerini kendi ülkesinde bir üste eğiteceğini duyurdu.
İngiltere ise, The Times gazetesinin ifadesiyle 'tank tabusu'sunu yıkıyor. Londra yönetimi, Ukrayna'ya İngiliz Challenger-2 tanklarını sevk edeceğini açıkladı.

ALMAN VE ABD TANKLARI SAHADA

İngiltere'nin bu hamlesi sonrası ABD ve Almanya'da harekete geçti. ABD bölgeye 31 adet M1 Abrams tankı gönderme kararı aldı. Avrupa'nın en güçlü ülkelerinden Almanya ise son model Leopard tanklarını Ukrayna ordusuna gönderdi.

SAVAŞIN EN KANLI GÜNÜ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, işgalin belki de en kanlı günü yaşandı. Rus ordusu bir günde tam 1090 asker kaybetti. Söz konusu sayı Ukraynalı yetkililer tarafından açıklandı ve önceki açıklanan rekor ölüm sayısından 60 fazla.

RUS-ABD ÇATIŞMASI

Öte yandan Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana süper güçler arasındaki ilk sıcak temas, 14 Mart Salı günü sabah saatlerinde gerçekleşti. Romanya'dan havalanan MQ-9 Reaper, Karadeniz semalarında ilerledi ve Kırım Yarımadası açıklarına ulaştı. Ancak uluslararası hava sahasındaki ABD drone'unun bu kez takipçileri vardı. Rusya'ya ait iki Su-27 savaş uçağı Amerikan insansız hava aracının peşine düştü.
Yaklaşık 40 dakika süren kovalamaca sırasında Rus jetleri MQ-9 Reaper'ın üstüne yakıt boşalttı ve en sonunda pervanesine çarparak insansız hava aracının kontrolünün yitirilmesine yol açtı. Drone'u Romanya'dan kumanda eden ABD ordusu, aracı Türkiye saatiyle 09.03'te Karadeniz'e düşürdü.

SAVAŞTA BİR İLK! POLONYA HAREKETE GEÇTİ

Gün içerisinde ajansların 'Son Dakika' olarak geçtiği bir haber ise dünya basınında bomba etkisi yarattı. Söz konusu haberde Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ileriki günlerde Ukrayna'ya 12 Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı göndermeyi planladıklarını belirtti.
Bu destek bir NATO ülkesinin Ukrayna'ya ilk kez 'savaş uçağı' göndermesi anlamına geliyor.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise 2 gün önce Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçaklarını en geç 6 hafta içinde Ukrayna'ya verileceğini belirtmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap