SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'den çok net TürkAkım açıklaması

Putin'den çok net TürkAkım açıklaması

19 Aralık 2019 Perşembe - 13:35




Rusya lideri Vladimir Putin, büyük yıl sonu basın toplantısı kapsamında sorularını yanıtlamak için Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi.





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2001'den beri düzenlediği büyük basın toplantısı için bu yıl 1.895 gazeteci akredite oldu.

Rus liderin ekonomiden iç siyasete, uluslararası meselelerden Rusya'daki sosyal sorunlara kadar çeşitli alanlarda değerlendirmeler yaptığı büyük basın toplantısı, hem Kremlin'in dış politika vizyonunun bir özetinin olması hem de ülke içindeki sorunlara çözüm aranması nedeniyle önemli.

2008'DE REKOR KIRILMIŞTI

Putin'in her yılın sonunda düzenlediği bu basın toplantısının "büyük" olarak tanımlanmasının nedenlerinden biri, toplantının belirli bir bitiş zamanının olmaması. Zira basın toplantısının ne zaman biteceğine Rus lider kendisi karar veriyor. Putin'in bu yıl 15. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008'de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin'in geçen yılki basın toplantısı ise 3 saat 43 dakikanın ardından sonlanmıştı.

İşte Putin'in konuşmasından satır başları:


İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Rus lider iklim değişikliğine ilişkin bir soru karşısında şunları söyledi: "BM verilerine bakılacak olursa atmosfere zararlı gaz salınımı yapan ülkelerin başında ABD geliyor, bunu Çin ve AB izliyor, Rusya ise dördüncü sırada yer almakta. Kimse iklim değişikliğinin nedenlerini tam olarak bilmiyor. Ancak küçücük bir kaymanın dramatik sonuçları olabileceğini biliyoruz. İnsanlığın iklim üstündeki etkisini tam olarak hesaplamak mümkün değil. Tabii ki bu, iklim değişikliğine karşı hiçbir şey yapılmayacağı anlamına gelmiyor, hiçbir şey yapmadan bir kenarda oturmak doğru olmaz. Rusya, iklimin ani bir biçimde değişmemesi adına elinden geleni ortaya koymalı."

KAMÇATKALI GAZETECİNİN SORUSU

Basın toplantısında Rusya lider, elinde "15 yıldır Kamçatka'dan soru almadınız" yazılı pankart tutan bir gazetecinin sorusunu yanıtladı. Kamçatkalı gazeteci Putin'e, uçak biletlerinin pahalı olması nedeniyle Kamçatka'ya gidip gelmenin herkesin karşılayabileceği bir şey olmadığı, bununla ilgili bir düzenleme yapmayı planlayıp planlamadıklarını sordu. Ayrıca gazeteci Rusya’nın uzak doğusunda yer alan Kamçatka'yı Putin'in bir süredir ziyaret etmemiş olmasının uçak biletlerinin pahalılığıyla bir ilintisi olup olmadığı sorusunu da yöneltti.

Rusya Devlet Başkanı soru karşısında esprili bir dille, "Kamçatka'ya gelmeyişimin sebebi uçak biletlerinin pahalılığıyla ilişkili değil. Zira biliyorsunuz ki ben ayrıcalıklı yolcu kategorisinde yer alıyorum. Bunu unutmamanızı rica ederim" dedi.


WADA'NIN KARARI: HUKUKA UYGUN DEĞİL

Rus lider Putin, Dünya Dopingle Mücadele Kurumu'nun (WADA) Rusya'yı dört yıl boyunca düzenlenecek olan tüm büyük spor organizasyonlarından men etmiş olmasına ilişkin olarak, "WADA'nın bireysel cezalandırma yerine Rus sporcuları kolektif olarak cezalandırması adil bir karar değil. Rus sporcuların ezici çoğunluğu 'temizken' böyle bir karar alınmış olası siyasidir" vurgusunu yaptı. Putin söz konusu kararın ne aklıselime ne de uluslararası hukuka uygun olduğunu da ekledi.

TÜRKAKIM VE KUZEY AKIM 2 AÇIKLAMASI

Rusya lideri bir soru karşısında, "TürkAkım ya da Kuzey Akım-2 gibi yeni doğal gaz boru hattı projelerine rağmen ülkemizde çıkarılan doğal gazın Ukrayna üstünden transit yoluyla başkalarına ulaştırılmasına devam edeceğiz" dedi ve ekledi: "Doğal gazın Ukrayna üstünden transit yoluyla Avrupa'ya iletilmesi bizim için daha maliyetli ancak Rusya bu transit yolunu korumaya hazır."

Putin bir türlü neticeye ulaştırılamayan doğal gaz fiyatı görüşmeleri hakkındaysa, "Rusya hâlâ doğal gaz için Ukrayna'ya şu anda aldığından çok daha uygun bir fiyat sağlamaya hazır" açıklamasını yaptı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap