SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin'den Batı'ya misilleme: Dev projeye el koydu

Putin'den Batı'ya misilleme: Dev projeye el koydu

02 Temmuz 2022 Cumartesi - 14:07




Rusya Devlet Başkanı Putin, Japonyalı şirketler ve Shell’in hissedar olduğu Rusya’nın doğusunda bulunan Sahalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasının kontrolünü almak için kararname imzaladı.





Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Batı ile Rusya arasında başlayan ekonomi savaşı Putin'in son hamlesiyle tavan yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Japonyalı şirketler ve Shell’in hissedar olduğu Rusya’nın doğusunda bulunan Sahalin-2 isimli doğalgaz ve petrol sahasının kontrolünü almak için kararname imzaladı.

Dünya sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretiminin yüzde 4’ünü oluşturan Sahalin-2 sahası Japonya’nın enerji güvenliği açısından da öneme sahip.

Karar küresel LNG piyasasındaki arz sıkışıklığını daha da artırabilir.

KONSORSİYUMDA YER ALACAĞINA KREMLİN BAKACAK


Shell her ne kadar projeyi terk etmek için potansiyel alıcılarla müzakere yürütüyor olsa da, Japon şirketler ne yapmayı planladıkları konusunda açıklamada bulunmamışlardı.

Kararnamede yeni bir şirketin Sahalin Enerji Yatırım şirketini tüm hakları ve yükümlülükleri ile devralacağı belirtildi.

Sahalin şirketinde, Japonya’nın iki şirketi ve Shell’in toplam hisseleri yüzde 50’nin altında.

Sahalin’de Mitsui’nin yüzde 12.5, Mitsubishi’nin ise yüzde 10 hissesi bulunuyor.

Shell için bu oran yüzde 27.5 eksi bir iken, Rusya’nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom şirkette yüzde 50 artı bir hisseye sahip.


Beş sayfa olan kararname metninde, yabancı hissedarların konsorsiyumda yer almaya devam edip etmeyeceğine Kremlin tarafından karar verileceği ifadesi yer aldı.

Öte yandan Japonya, daha önce çekilmesi talep edilse dahi Sahalin-2 projesindeki haklarından vazgeçmeyeceğini açıklamıştı. Sahalin-2 enerji güvenliği açısından ülke için büyük önem taşıyor.

Japonya’nın Mitsui & Co ve Mitsubishi şirketlerinin hisseleri haberlerin ardından zarar endişeleriyle yüzde 6 düştü.

İki şirketin hisselerindeki düşüş nedeniyle Japonya’nın Nikkei endeksi de .N225 yüzde 1.9 geriledi.

Mitsubishi sözcüsü şirketin Sahalin’deki ortakları ve Japonya hükümeti ile Putin’in kararnamesine nasıl karşılık verileceği konusunu görüştüğünü söyledi. Mitsui ise henüz konu ile ilgili açıklama yapmadı.


JAPONYA’NIN HAKLARI TEHLİKEDE

Sahalin-2’de üretilen petrol ve doğalgazın müşterileri arasında Japonya, Güney Kore ve Çin yer alıyor.

Kararnameye göre Gazprom, projedeki hissesini tutacak ancak diğer hissedarların bir ay içerisinde projeyi devralan yeni şirkette hisse sahibi olabilmek için Rus hükümetine talepte bulunması gerekiyor.

Shell CEO’su Ben van Beurden Çarşamba günü gazetecilere, Sahalin projesinden çekilme sürecinde “büyük ilerleme” sağlanıyor olduğunu belirtmişti.

Mayıs’ta Reuters’a konuşan kaynaklar Shell’in Hindistan’ın enerji şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum ile Sahalin’deki hisselerini satmak için görüşmelerde bulunduğunu ifade etmişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap