SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin, NATO'ya seslendi: Kendi güvenliğimizi sağlamak istiyoruz

Putin, NATO'ya seslendi: Kendi güvenliğimizi sağlamak istiyoruz

24 Aralık 2021 Cuma - 17:02




Rusya lideri Putin yıl sonu basın toplantısında soruları yanıtladı. Koronavirüsten ekonomiye, Ukrayna'dan ABD ilişkilerine kadar çeşitli konulara değinen Putin, NATO'ya da mesaj verdi: "Onların sınırına giden biz miydik? Hayır, sınırlarımıza kadar gelen onlardı. Bu nedenle güvenlik garantisi vermesi gereken de Batı’dır ve bunu derhal yapmalıdır."





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün her yıl sonunda düzenlediği basın toplantısının 17.'sinde konuştu. Pandemi dönemine denk gelen bu 2. toplantı geçen yılkinin aksine yüz yüze yapıldı.
Putin’in geçen seneki basın toplantısıysa 4 saat 29 dakika sürmüştü.

Rusya Devlet Başkanı sene sonundaki basın toplantılarını 2001’den beri düzenliyor. Söz konusu basın toplantıları aralık ayı içindeki perşembe günlerinden birine denk geliyor. Fakat Putin 2016’da, önceden belirlenen tarihinin, Rusya’nın Ankara’da suikast sonucu hayatını kaybeden Büyükelçisi Andrey Karlov’un cenazesine denk gelmesi nedeniyle basın toplantısını cuma gününe ertelemişti.

'ABD, Çin'in en büyük ekonomi olmasını engelleyemez'

Çin'in kaçınılmaz olarak dünyanın en büyük ekonomisi haline geleceğinin altını çizen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD, Çin'in kalkınmasını engelleyemez. Bunu eninde sonunda anlamaları gerekiyor. Bugün Çin ekonomisi, alım gücü paritesinde ABD ekonomisinin önünde. Ama 2035'de, ama 2050'de Çin, diğer göstergelerde de kaçınılmaz olarak dünyanın birinci ekonomisi haline gelecek. ABD bunu anlamalı. Belki de, bunu anladıkları için böyle davranıyorlar, yani Çin'i dizginlemeye çalışıyorlar. Bu bir hata."

'Çin lideriyle aramızda güven ilişkileri var

Daha önce yaptığı 'Rusya-Çin ilişkilerinin 21. yüzyılda devletler arası ilişkilere örnek olduğu' yönündeki açıklamanın ne anlama geldiğinin sorulması üzerine Putin, bunun gizli bir anlam taşımadığını, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le aralarında güven ilişkileri bulunduğunu, birbirleriyle gerçekten dost olduklarını ve bunun iş ilişkileri kurmaya yardımcı olduğunu anlattı.

'Çin'le birlikte ileri teknoloji silahlar geliştiriyoruz'

Bugün Rusya ve Çin'in birlikte ileri teknoloji silahlar geliştirdiğinin altını çizen Putin, "Uzayda çalışıyoruz, uçak ve helikopter de dahil havacılık alanında çalışıyoruz. İki ülkenin orduları, ortak tatbikatlar yapıyor, deniz ve havada devriye faaliyetleri yürütüyor. Günlük bazda gerçekleştirilen bu yoğun çalışmalar, hem Çin hem de Rusya halkının faydasına" diye konuştu.

'Batılı ülkelerin Pekin Kış Olimpiyatları'nı boykot etme kararı kabul edilemez ve hatalı'

ABD de dahil bir dizi ülkenin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na yönelik 'diplomatik boykot' kararı almasını değerlendiren Putin, bu kararın kabul edilemez ve hatalı olduğunu belirtti.
Rus lider, "Sporu bazı 'acil' siyasi sorunları çözmek için kullanmaya çalışmak bir hata. Biz sporun siyasete alet edilmesine her zaman karşı çıktık. Çin'in diplomatik ve siyasi olarak boykot edilmesi neyle bağlantılı. Çin'in kalkınmasını dizginleme girişimleriyle alakalı. Başka hiçbir saik yok ve olamaz. Spor da sanat gibi insanları birleştirmeli" diye konuştu.

Rusya'ya uygulanan yaptırımların nedeninin de aynı olduğunu kaydeden Putin, "İnanın, başka hiçbir nedeni yok. Mesele, ülke liderinin soyadı değil. Mesele, herhangi mevcut bir sorun da değil. Tek bir meseleleri var, kalkınmayı dizginlemek, olası rakiplere başlarını kaldırma fırsatı vermemek" diye vurguladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap