SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin küplere bindi!

Putin küplere bindi!

04 Nisan 2023 Salı - 14:05




Rus liderin planı ters tepti, dünyanın gözü tarihi ana çevrildi. NATO sınırını iki katına çıkaracak adım atılırken, Kremlin "Güvenliğimize bir saldırıdır" açıklamasını yaptı.





On yıllar süren tarafsızlık, topyekûn işgalle kökünden değişen dengeler, Türkiye'nin oynadığı kilit rol ve nihayet Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği. Dünyanın en büyük askeri ittifakı NATO, bugün 31'inci üyesini bünyesine katıyor. İskandinav ülkesi Finlandiya'nın komşusu İsveç'le birlikte başladığı NATO yolculuğu, yaklaşık bir yıl sonra, bugün tamamlanıyor.

İttifak üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geliyor. Finlandiya'nın ittifaka resmen katılacağı törende, ayrıca İskandinav ülkesinin bayrağı karargahta dalgalanacak.

Dünyanın izlediği törende, Finlandiya'ya yeşil ışık yakan Türkiye resmi onay belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a teslim edecek. Bunun nedeni, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın NATO'nun Kurucu Antlaşmasına göre ittifakla ilgili belgelerin kayıt altına alınmasından sorumlu merci olması. Bu adımın ardından Finlandiya Dışişleri Bakanının da Fin meclisinin onay belgesini Blinken'a teslim etmesiyle, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Finlandiya'yı 31'inci üye ilan edecek. Toplantıda Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de bir konuşma yapacak.

KÜLLERİNDEN DOĞDU

Birkaç yıl önce Fransa lideri Emmanuel Macron tarafından 'beyin ölümü' gerçekleştiği teşhisi konulan NATO, Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle küllerinden yeniden doğdu. İttifak doğu kanadına tarihte eşi benzeri görülmemiş bir askeri yığınak yaparken, İskandinav ülkelerinin üyelik başvurusu tarihi bir kırılmayı beraberinde getirdi.


Putin'in NATO'yu bölme hayalini havaya uçuran ilk adım, Haziran 2022'deki NATO zirvesinde atıldı. Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında bir anlaşma imzalandı, İskandinav ülkeleri Ankara'nın taleplerini yerine getireceğini duyurdu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap