SON DAKİKA



Haber > Dünya > Putin’e özel mahkeme kurulsun!

Putin’e özel mahkeme kurulsun!

18 Ocak 2023 Çarşamba - 10:34




Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya lideri Putin ve diğer üst düzey Rus yetkilileri yargılamak amacıyla özel bir uluslararası mahkeme kurulmasını önerdi.





Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, hem savaş suçlarına karışan Rus askerlerin hem de Rusya yönetiminin savaş sonrasında hesap vermeleri için çeşitli görüş paylaşımları yapılıyor. Bunlardan sonuncusu da Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’tan geldi.

Baerbock, Pazartesi akşamı Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi’nde yaptığı konuşmada, “Putin, saldırganlığının sonuçsuz kalmayacağını bilmeli” dedi ve uluslararası toplumun, Ukrayna’nın işgali nedeniyle, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey Rus yetkilileri yargılamak amacıyla özel bir uluslararası mahkeme kurmasını istedi.

Ukrayna’da olmayacak

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, hem Baerbock hem de Lahey’de görüştüğü Hollandalı mevkidaşı Wopke Hoekstra, Rusya tarafından “Ukrayna’da ciddi savaş suçları işlendiğini” söyledi. İki bakana göre, Ukrayna’da işlenen en ciddi savaş suçlarından biri, işgal altındaki topraklardan binlerce çocuğun kaçırılarak Rus ailelere evlatlık verilmesi.
Suçluların yargılanması gerektiğini belirten Baerbock, tarafsızlığı garanti etmek için mahkemenin Ukrayna’da bulunmaması gerektiğinin altını çizerek, savcı ve yargıçların farklı ülkelerden seçilmesini önerdi. Alman bakanın bu önerisine hem Avrupa Birliği (AB) hem de Hollanda hükümeti sıcak bakıyor.

40 sivil öldü


Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’nın Dnipro kentine yaptığı ve sivilleri hedef alan hava saldırısında bilanço daha da büyüdü. Dokuz katlı bir apartmanın çöktüğü saldırı sonucunda ölenlerin sayısı 40’a yükseldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 22 kişiden haber alamadıklarını, enkaz alanında arama ve kurtarma çalışmaların sürdüğünü aktardı. Zelenskiy, ülkesinin toprak bütünlüğünü tekrar sağlaması için mücadele verdiklerini belirterek, Rusya’nın kontrolünde olan Ukrayna topraklarını geri alacaklarını söyledi.

Wagner komutanı savaş suçlarını anlatacak!

Rus paralı asker grubu Wagner’in Ukrayna’da savaşan eski komutanlarından olduğunu ve birçok yargısız infaza tanık olduğunu söyleyen bir kişi, Rusya’dan Norveç’e kaçtı ve sığınma talep etti. Norveç Göç Müdürlüğü, Medvedev’in ülkede koruma istediğini doğruladı. Avukatı da, müvekkilinin “Savaş suçlarını inceleyen insanlarla Wagner Grubu hakkında konuşmaya hazır olduğunu” söyledi. İddialara göre Medvedev, Ukrayna’da savaş suçları işlendiğine tanık olduktan sonra Wagner’den “kanıtlarla birlikte” ayrıldı.

BM: 7 bin sivil öldü

Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’daki savaşla ilgili yayımladığı son rapora göre, 7 binin üzerinde sivil hayatını kaybetti. BM, bunun sadece ölümü doğrulananlar olduğunu ve bu sayının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Ölümlerin çoğunun top atışları nedeniyle yaşandığı açıklandı. Ukrayna yönetimi, sivil kayıpların on binlerle ifade edildiği belirtiyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap