SON DAKİKA



Haber > Dünya > Pasifikte ABD ve Çin gerilimi: Savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti

Pasifikte ABD ve Çin gerilimi: Savaş gemisi Tayvan Boğazı'ndan geçti

20 Temmuz 2022 Çarşamba - 14:53




ABD'nin güdümlü füze taşıyan muhribinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesi, bölgeyi egemenlik sahası gören Çin ile gerilime sebep oldu. Pekin, Washington'u provokasyon yapmakla suçladı.





Ukrayna'yı gaza getirip Rusya'nın kucağına atan ABD, Pasifikte de aynı oyun peşinde. 

ABD'nin güdümlü füze taşıyan muhribinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesi, bölgeyi egemenlik sahası gören Çin ile gerilime sebep oldu.

Pekin yönetimi, ABD'yi "Tayvan Boğazı'nda güvenlik provakasyonu yapmakla" suçladı.

ABD Donanması 7. Filosundan yapılan açıklamada, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Sampson'un geçişinin "uluslararası hukuka uygun icra edilen rutin faaliyet olduğu" bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, "Geminin Tayvan Boğazı'ndan geçişi ABD'nin özgür ve açık Hint-Pasifik'e bağlılığının göstergesidir. ABD silahlı kuvvetleri, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmayı, yelken açmayı ve operasyon yapmayı sürdürecektir" ifadelerine yer verildi.


Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı ise Çin güçlerinin gemiyi takip ederek uyarıda bulunduğunu açıkladı.

"ABD'nin sıkça sergilediği tahrikler ve güç gösterileri, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı yok eden, güvenlik risklerini ortaya çıkarmak için taraf olduğunu gösteriyor."

ABD'NİN BU YILKİ DÖRDÜNCÜ GEÇİŞİ

Geçiş, ABD donanmasının bu yıl Tayvan Boğazı’ndaki 4. seyir faaliyeti oldu.

Daha önce Ticonderoga sınıfı güdümlü füze muhribi USS Port Royal 10 Mayıs'ta, USS Sampson 27 Nisan'da ve Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Ralph Johnson da 26 Şubat'ta Boğaz'dan geçmişti.


Tayvan Adası ve Tayvan Boğazı'nı kendi egemenlik alanı gören Çin, ABD'nin bölgedeki askeri varlığına karşı çıkıyor. ABD donanmasının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetleri 2 ülke arasında gerilime sebep oluyor.

KENDİ SAHASI OLARAK GÖRDÜ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, Washington'ın Tayvan Boğazı'nın uluslararası sular olarak kabul edilmesi gerektiğine yönelik tutumuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi hükümleri uyarınca Tayvan Boğazı'nın Çin'in kara suları ve Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içinde kaldığını, dolayısıyla idari haklara sahip olduğunu savunmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden basına yaptığı konuşmasında, Çin'in adaya saldırması durumunda Tayvan'ı savunacaklarını açıklamıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap