SON DAKİKA



Haber > Dünya > Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?

Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?

11 Nisan 2022 Pazartesi - 11:02




2018 yılında iktidara gelen İmran Khan, mecliste yapılan güven oylamasını kaybetmesi sonucu görevden alındı. Eski kriket oyuncusu siyasetçinin başbakanlık koltuğundan alınması, ülkede çalkantılı bir sürecin önünü açtı. Khan’ın ABD’ye yönelik suçlamaları neler? 220 milyonu aşkın nüfuslu Güney Asya ülkesini önümüzdeki günlerde neler bekliyor?





Pakistan'da Başbakan İmrah Khan'ın güven oylamasını kaybetmesi sonrası hükümet düştü. Han muhalefetin kuracağı bir hükümeti tanımayacağını söyledi.

GÜVENSİZLİK OYLAMASI İLE GÖREVİNDEN ALINAN İLK BAŞBAKAN Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Kaptanı olduğu Pakistan milli takımını 1992 yılında Dünya Kupası'nda zafere taşıyan 69 yaşındaki Khan, ülkede güvensizlik oylaması ile görevinden düşürülen ilk başbakan olarak tarihe geçti.Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Ülkenin eski başbakanı Navaz Şerif'in kardeşi muhalefet lideri Şahbaz Şerif’in yeni başbakan olması bekleniyor.Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Geçtiğimiz yıllarda Khan’ın iktidara gelmesinin ardından Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) partisinin lideri Navaz Şerif ve kızı Meryem Şerif, yolsuzluk suçlamasıyla yargılanmıştı.

HALK SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Khan'ın görevden alınmasının ardından Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) Partisi’nin destekçileri, Karaçi ve Lahor kentlerinde kararı protesto etti. Binlerce kişinin katıldığı protestolarda eylemciler, muhalefet liderlerine karşı sloganlar attı.Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Karaçi ve Lahor'daki gösterilere binlerce kişi katıldı. 342 milletvekilinden 174'ü, Han'ın görevden alınmasına destek vermişti. Han önce kendisi için güven oylaması yapılmasını engellemiş ve Parlamento'yu feshederek erken seçim çağrısı yapmış, Yüksek Mahkeme ise oylamanın durdurulmasının "anayasaya aykırı" olduğuna hükmetmişti. Oylama sonrası Han'ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin sözcüsü ülke çapında akşam namazı sonrası protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı.

ŞAHBAZ ŞERİF'İN BAŞBAKAN OLMASI BEKLENİYOR
Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Pakistan Parlamentosu'nda bugün yapılacak oylama sonrası, uzun süredir Han'ın siyasi rakibi olan Şahbaz Şerif'in ülkenin yeni başbakanı olması bekleniyor. Şahbaz Şerif, Pakistan'da geçmişte üç kez başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi. Ülkede seçimler Ekim 2023'te yapılacak. Pakistan'da koalisyon ortakları, ülkenin ekonomik sorunlarının sorumlusunun İmran Han olduğunu söylüyordu.

IMRAN KHAN'DAN KOMPLO İDDİASI
Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Pakistan’da hakkında görevden alınması için gensoru önergesi verilen Başbakan Imran Khan güven oylaması öncesi ulusa seslenmişti. Khan konuşmasında, hükümetini devirmek için bir yabancı komplonun “kanıtını” gösterdiği iddia edilen “tehdit notu”ndan bahsetmişti. Khan konuşması sırasında dil sürçmesiyle komplonun arkasındaki ülke olarak “Amerika Birleşik Devletleri” adını vermiş, ancak hızla konuşmasına devam ederek, “yabancı bir ülkenin” Pakistan ulusuna karşı bir “tehdit notu” gönderdiğini belirtmişti. Khan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Pakistan’ın yeniden bir özgürlük mücadelesine girdiğini belirterek, “Pakistan 1947'de bağımsız bir devlet oldu; ama özgürlük mücadelesi bugün yabancı bir rejim değişikliği komplosuna karşı yeniden başlıyor. Egemenliğini ve demokrasisini savunan her zaman ülke halkıdır” dedi.Pakistan'da siyaset kilitlendi: Ülkeyi ne bekliyor?
Pakistan'da yasalara göre en geç 90 gün içerisinde genel seçimler yapılması öngörülüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap