SON DAKİKA



Haber > Dünya > Ortadoğu'da siyasi dengeler değişiyor mu?

Ortadoğu'da siyasi dengeler değişiyor mu?

15 Ekim 2023 Pazar - 10:52




İsrail'in Gazze saldırıları, Ortadoğu siyasetinde de değişikliklere yol açıyor. Suudi Arabistan, İsrail ile ilişkileri normalleştirme müzakerelerini askıya aldı.





Hamas-İsrail arasındaki çatışmalar Ortadoğu'da siyasi dengeleri de değiştiriyor. İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırıları Suudi Arabistan'ı politika değişikliğine itti


AFP ajansı ve İsrail gazeteleri, Suudi Arabistan'ın İsrail'le ilişkilerini normalleştirmek için yürüttüğü görüşmeleri askıya aldığını duyurdu. Suudi Arabistan'ın kararıyla ilgili Amerikalı yetkilileri bilgilendirdiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman geçen ay bir Amerikan televizyonuna verdiği demeçte İsrail ile anlaşmaya her geçen gün yaklaştıklarını söylemişti.

İsrail dışişleri bakanı Eli Cohen de, anlaşmanın taslak metni üzerinde 2024'ün ilk aylarında uzlaşabileceklerini söylemişti.

Şimdi bu görüşmelerin ve takvimin rafa kalktığı belirtiliyor.

Müslüman dünyasında Gazze'ye saldırılarla ilgili oluşan hassasiyet nedeniyle bu kararı alan Riyad yönetimi, İran ile yakınlaşma konusundaysa bu hafta içi dikkat çeken bir adım attı.

Suudi Velihat Prensi Muhammed Bin Selman, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ilk kez telefonda görüştü.

Yapılan açıklamada Suudi Arabistan'ın bölgede gerilimin azaltılması için maksimum çaba harcadığı belirtildi.

ABD ve İsrail basınında, Hamas saldırılarının arkasında İran olduğu ve saldırıların Suudi Arabistan ile İsrail'in ilişkilerini normalleştirme çabalarını sekteye uğratmak için düzenlendiği yönünde yorumlar çıkmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, bu hafta içinde Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki normalleşme çabalarının rafa kaldırılmadığını ancak önceliğin daha acil meselelere verildiğini söylemişti.
 
ABD'nin Suudi Arabistan'a Hamas'ın saldırılarını kınaması için baskı yaptığı ancak Riyad'ın bunu kabul etmediği belirtiliyor.

İran'ın Ortadoğu'daki çatışmalara müdahil olmasının Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerinin en büyük endişesi olduğu yorumları yapılıyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap