SON DAKİKA



Haber > Dünya > Okula saldırı, hastaneye tahliye

Okula saldırı, hastaneye tahliye

19 Kasım 2023 Pazar - 12:24




Cibaliye’de Filistinlilerin sığındığı bir okula yapılan saldırıda en az 200 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Şifa hastanesi ise dün tahliye edildi.





İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik harekatı devam ederken, bölgede sivilleri ağır biçimde etkileyen saldırılar sürüyor. Gazze’nin kuzey bölgelerine yönelik hava saldırılarını sürdüren İsrail Ordusu’nun, son olarak Cibaliye mülteci kampı içinde yer alan ve çok sayıda Gazzelinin sığındığı bir noktaya dönüşen Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki El Fakhoura okuluna saldırı düzenlediği ifade ediliyor.

Gazze’deki sağlık bakanlığından bir yetkili AFP haber ajansına, İsrail güçlerinin El Fakhoora Okulu’nu vurması sonucu en az 50 kişinin öldüğünü söyledi. Kamptaki başka bir binaya yönelik saldırıda ise 32 kişinin yaşamını yitirdiğini aktarıldı. Hamas yönetimi, ‘El Fakhoura okuluna karşı işlenen zulümden İsrail’in sorumlu olduğunu’ belirtti. İsrail Ordusu’ndan yapılan açıklamada, olayın soruşturulduğu belirtildi. Akşam saatlerinde öü sayısı 200’ü geçti. 

HASTANE TAHLİYESİ

Öte yandan Şifa hastanesi olmak üzere bölgedeki hastanelerin tahliyesine başlandı. Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammet Abu Salmiya, İsrail askerlerinin 1 saat içinde hastanenin boşaltılması yönünde talimat verdiğini açıklarken, hastaneden 450 civarında hastanın çıkarıldığı belirtiliyor. Hastanede yalnızca terk etmesi mümkün olmayan hastalar ve birkaç doktor kaldığı öğrenildi. Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir El Barş, 120 hastanın hala hastanede olduğunu, hastalara yardım için de sadece 5 doktor bırakabildiklerini aktardı. Geride kalanlarla ilgilenmek üzere bir BM heyetinin gönderileceği sözünün verildiğini de kaydetti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada ise hastalara ve sağlık personeline Şifa Hastanesi’ni boşaltma talimatı verilmediği, hastaneden çıkmak isteyenlerin “güvenli bir rota” üzerinden ayrılmalarına izin verilmesi yönünde ‘Şifa Hastanesi Direktörü’nün talebine yanıt verildiği’ öne sürüldü. İsrail ordusu, altında Hamas’ın komuta merkezinin bulunduğunu öne sürdükleri hastanede günlerdir aramalar yapıyor. Buna yönelik somut kanıtların henüz sunulmamış olmasının İsrail üzerindeki baskıyı artırdığı ifade ediliyor. 

"ŞİMDİ DE BATIYA GİDİN"


İsrail Gazze’nin kuzeyindeki harekata devam ederken, güneydeki Han Yunus kentinin de boşaltılması için açıklamada bulunmuştu. Dün ise Han Yunus’a yönelik bir saldırı gerçekleşti ve 28 kişi hayatını kaybetti. Filistinli yetkiler, 23 sivilin de yaralandığını ve enkaz altında kalanların olduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Danışmanı Mark Regev, medyaya yaptığı açıklamada, Han Yunus’ta yaşayanların batıya taşınmalarını söyledi. Regev, MSNBC’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlardan yer değiştirmelerini istiyoruz. Birçoğu için bunun kolay olmadığını biliyorum ama sivillerin çapraz ateş altında kalmasını istemiyoruz” dedi. Regev, batı bölgelerinin Mısır ile Refah sınır kapısına daha yakın olması nedeniyle insani yardımın “mümkün olan en kısa sürede” getirilebileceğini iddia etti. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ndeki harekâtını güneye doğru ilerletmesi bekleniyor.

İSRAİL GAZZE'YE YAKIT GİRİŞİNE İZİN VERDİ

İsrail, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarından bu yana ilk kez Gazze Şeridi’ne yakıt girişine izin verildi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, savaş kabinesinin ABD’nin talebi üzerine Gazze Şeridi’ne her gün 2 tanker yakıt girmesine izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı. Yakıtın hastalığın önlenmesi ile telefon ve internet hizmetlerinin sağlanması amacıyla Gazze Şeridi’nin güneyindeki siviller için kullanılacağı, BM aracılığıyla Refah Sınır Kapısı üzerinden gönderileceğini aktardı.

ABD hükümeti de yakıt anlaşmasının her iki günde bir 140 bin litre kadar yakıtın Gazze’ye girişine imkan sağlayacağını, bunun 120 bin litresinin yardım araçlarına ve diğer insani yardım çalışmalarına yakıt sağlamak için kullanılacağını, geri kalanının ise iletişim ağlarına güç sağlamak için kullanılacağını belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Washington’un yakıt anlaşmasını hayata geçirmesi için İsrail’e ciddi baskı uyguladığını söyledi. BM açıklamanın ardından ellerine petrol geçtiğini duyurdu, ancak bu miktarın insani yardım faaliyetleri için gereken miktarın yarısı olduğunu belirtti.

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze’ye geçişine izin verilecek yardım kamyonlarının miktarına dair sınırlamayı kaldırdıklarını açıkladı. Bundan sonra ne kadar ihtiyaç varsa ona yönelik kamyonların geçişine izin verileceğini açıklayan İsrail Ordusu Sözcüsü Elad Goren, “BM’nin bize ilettiği listede yer alan her şeyin geçişine izin verilecek” dedi.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap