SON DAKİKA



Haber > Dünya > Oklar yeniden Vuhan'a çevrildi! ABD'nin 'Z Birimi' hazırladı

Oklar yeniden Vuhan'a çevrildi! ABD'nin 'Z Birimi' hazırladı

08 Haziran 2021 Salı - 18:43




ABD hükümetinin, Covid-19'un kökenleri hakkında hazırlanan ve virüsün Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan sızdığı yönündeki hipotezin yer aldığı raporu 'makul bulduğu' ortaya çıktı.





Habere göre çalışma, Mayıs 2020'de Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı tarafından hazırlanmış. Donald Trump yönetiminin son aylarında pandeminin kökenleri hakkında yürütülen soruşturmada söz konusu çalışmaya sık sık atıfta bulunulmuştu.

WSJ'nin konuştuğu kaynaklar, çalışmanın Lawrence Livermore'un istihbarat kolu olan "Z Birimi" tarafından hazırlandığını belirtiyor. Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, biyolojik konularda önemli bir uzmanlığa sahip kurum olarak biliniyor. Çalışmayı yakından takip eden kaynaklar, değerlendirmelerin Covid-19'a neden olan SARS-COV-2 virüsünün genomik analizine dayandığını dile getirdi.

Joe Biden, ABD istihbarat ajanslarına koronavirüsün kökenine ilişkin çalışma yapmaları ve 90 gün içerisinde kendisine bir rapor sunmaları talimatını vermişti.

Biden, ABD istihbarat teşkilatlarının virüsün bir laboratuvar kazasından mı kaynaklandığı veya hayvandan insana mı bulaştığı yönündeki iki senaryo üzerinde çalıştıklarını ancak şu ana kadar herhangi bir sonuca varmadıklarını ifade etmişti.

Covid-19'un kökenine ilişkin tartışmalar

WSJ gazetesinin ABD istihbaratının bir raporuna dayandırdığı 23 Mayıs'ta çıkan özel haberi, Covid-19 salgınının ilk kaynağının Vuhan'daki laboratuvar olabileceğine ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirmişti.

Haberde, ABD istihbaratının ilgili raporuna göre salgının kentte yayılmadan kısa süre önce Vuhan Laboratuvarı'nda çalışan 3 araştırmacının virüs ve mevsimsel grip belirtilerine benzer şikayetlerle hastalanıp hastaneye başvurduğu iddia edilmişti. Joe Biden da 26 Mayıs’ta yaptığı açıklamada mart ayında istihbarattan Covid-19'un kökenini araştırmalarını istediğini ve bu raporu Mayıs ayı başında eline aldığını bildirmişti.

Biden açıklamasında, "İstihbarat Topluluğundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakınlaştıracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarını iki katına çıkarmalarını ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini istedim." ifadesini kullanmıştı.

Trump yönetimi, pek çok kez virüsün yayılmasından dolayı Pekin'i suçlamış, ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayınlanan raporunda virüsün Vuhan'daki laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin bulgulardan bahsedilmişti.

Çin yönetimi söz konusu iddiaları kesin bir dille yalanlarken, Dünya Sağlık Örgütünden konuyu araştıran bir heyet de virüsün söz konusu laboratuvardan yayıldığı iddialarının gerçekçi olmadığı sonucuna ulaştıklarını açıklamıştı.

Trump yönetimi ise DSÖ'yü pandemiyi ele alması itibarıyla Pekin'e yakın olmak ve Çin'in çıkarlarını gözetmekle suçlamıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap