SON DAKİKA



Haber > Dünya > NYT muhabirlerinden Erdoğan'a S-400 sorusu: Aldığınıza değdi mi?

NYT muhabirlerinden Erdoğan'a S-400 sorusu: Aldığınıza değdi mi?

23 Eylül 2021 Perşembe - 16:31




New York Times muhabirleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "S-400 almanıza değdi mi?’" şeklinde soru sordu. Erdoğan, ‘Evet, değdi’ yanıtını verdi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği New York'ta   İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la bir araya gelmişti. İkili görüşmeden önce New York Times’tan bir grup gazeteci ile görüşen  Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "S-400 almanıza değdi mi?’" sorusu yöneltildi. Erdoğan, ‘Evet, değdi’ yanıtını verdi.

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 günlük New York temaslarını aktardı.

Erdoğan’ın ikili görüşmelerinin hemen hepsini açılışı yapılan Türkevi’nde gerçekleştirdiğini aktaran Acet, Boris Johnson görüşmesinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York Times’tan gazetecilerle bir araya geldiğini belirtiyor.

Acet, “Öğrendiğime göre bu mülakatta Erdoğan’da S-400’le ilgili süreçler, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması gibi gelişmeler hatırlatıldıktan sonra ‘Bütün bu olanlardan sonra S-400 almanıza değdi mi?’ şeklinde bir soru yöneltiliyor. Erdoğan, Türkiye’nin bu kararı alış süreciyle ilgili bilinen gerekçeleri sıraladıktan sonra, ‘Değdi mi?’ sorusuna, ‘Evet, değdi’ diye cevap veriyor" ifadelerini kullandı.

Görüşmede Türkiye ile İngiltere arasında bir süredir görüşmeleri yapılan ortak ‘uçak gemisi’ projesi gündeme geldiğini belirten Acet görüşme sonrasında Boris Jhonson'ın 107 yıl önce İngiltere'nin Osmanlı Devletine parasını ödemesine rağmen iki savaş gemisini vermediği olaya şaka yollu bir gönderme yaptığını söyledi. 


Acet'in köşe yazısında ilgili bölüm şu şekilde:

"Johnson, dilinin kemiği olmayan rahat bir siyasetçi. Bu konu konuşulurken, İngilizlerin 107 yıllık bir utancına şaka yollu göndermede bulunuyor. “Bizimkiler parayı alıp gemileri göndermiyorlar” anlamında bir cümle kullanıyor.

Bu hikaye, günümüzde Amerikalıların Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemini bahane ederek Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programından çıkarmasına benziyor.

Bu uçakların parasını da ödedik ama programdan çıkarıldığımız halde, henüz ödediğimiz paraları geri alabilmiş değiliz.

İlginçtir, Amerikalıların bu çifte standartlı yaklaşımıyla ilgili bir itiraf da, 2020’da Osaka’da yapılan G-20 zirvesi sırasında dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından gündeme getirilmişti.


Hatırlatayım.

Zirve sırasında kameralar önünde Türkiye’nin S-400’le ilgili tezlerinin tümüne destek veren Trump, “Türkiye parasını ödediği halde, F-35 programından çıkarıldı, böyle ticaret olur mu, biz Patriot’ları vermediğimiz için gidip Ruslardan bu füzeleri almak zorunda kaldılar” anlamına gelen ifadeler kullanmıştı."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap