SON DAKİKA



Haber > Dünya > Nükleer silah sayısı azalırken, Çin'in nükleer başlıkları artıyor!

Nükleer silah sayısı azalırken, Çin'in nükleer başlıkları artıyor!

12 Haziran 2023 Pazartesi - 16:12




SIPRI tarafından yayımlanan 2023 yılı raporuna göre ABD ve Rusya nükleer silahlarını eksiltirken Çin ciddi ölçüde arttırıyor





Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), yayımladığı 2023 yılı raporunda, ABD ve Rusya'nın eskidiği gerekçesiyle ıskartaya çıkardığı nükleer başlıkların sayısının azaldığını, ancak Çin'in nükleer savaş başlığı sayısında belirgin bir artış olduğunu belirtti. Rapora göre, Çin'in nükleer savaş başlığı sayısı Ocak 2022'de 350 iken, Ocak 2023'te 410'a yükseldi. Bu artışın devam etmesiyle birlikte Çin'in kıtalararası balistik füze yarışında ABD ve Rusya'yı yakalayabileceği ifade ediliyor.

SIPRI Kitle İmha Silahları Programı Kıdemli Araştırmacısı ve Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS) Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans M. Kristensen, Çin'in nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmeye başladığını vurgulayarak, bu eğilimi sadece ulusal güvenlik için gereken asgari nükleer güç hedefiyle açıklamanın giderek zorlaştığını ifade etti.

Raporda, dünya genelinde operasyonel konumdaki nükleer silah sayısının arttığı belirtilirken, toplam nükleer silah sayısında ise düşüş yaşandığı kaydedildi. ABD ve Rusya'nın eskiyen savaş başlıklarını ıskartaya çıkarması sonucunda nükleer silah sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekildi. Raporda, ABD'nin toplam nükleer başlık sayısının 5 bin 428'den 5 bin 244'e, Rusya'nın ise 5 bin 977'den 5 bin 889'a indiği belirtilirken, Çin'in nükleer başlık sayısının ise arttığı görüldü.

Raporda ayrıca, Fransa'nın silah sistemlerini yenileme ve yükseltme programlarına devam ettiği, Pakistan'ın nükleer cephaneliğini genişletmeye çalıştığı ve Hindistan'ın Çin'e ulaşabilen uzun menzilli silahlara önem verdiği ifade edildi. İsrail'in ise nükleer cephaneliğini modernize ettiği düşünülürken, ABD ve İngiltere'nin nükleer güçlerine ilişkin bilgileri kamuoyuna açıklamayı reddettiği belirtildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap