SON DAKİKA



Haber > Dünya > Nobel Ödüllü Narges Muhammedi'ye 15 ay hapis cezası

Nobel Ödüllü Narges Muhammedi'ye 15 ay hapis cezası

16 Ocak 2024 Salı - 14:32




İran Devrim Mahkemesi, tutuklu bulunan Nobel Barış Ödülü sahibi Narges Muhammedi'yi 15 ay daha hapis cezasına çarptırdı. Muhammedi, İran İslam Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmakla suçlanıyor.





Başkent Tahran'daki Evin Hapishanesi'nde tutuklu bulunan İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye 'İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yayma' iddiasıyla 15 ay daha hapis cezası verildi.

BBC'de yer alan habere göre, Muhammedi'nin ailesi verilen hapis cezasını kınayarak bunun tutuklu hak savunucusu hakkında Mart 2021'den bu yana verilen beşinci mahkumiyet kararı olduğunu hatırlattı.

Nergis Muhammedi'nin son davanın karar duruşmasına katılmadığı, mahkumiyet kararının gıyabında alındığı bilgisi paylaşıldı.

TAHRAN'DAN SÜRGÜN EDİLDİ

Narges Muhammedi onlarca yıldır İran'da insan hakları için kampanya yürütüyor. Aktivizmi nedeniyle yirmi yıldır hapse girip çıkıyor. Muhammedi 13 kez tutuklandı ve toplam 31 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yeni ceza, ilave aylar hapis cezasının yanı sıra, Muhammedi'nin Tahran dışında iki yıl sürgünde kalmasına da hükmediyor. Bu nedenle şu anda bulunduğu Evin hapishanesinden başka bir hapishaneye nakledilecek.

Kararda ayrıca, Muhammedi'nin cezasını çektikten sonra iki yıl boyunca yurt dışına seyahat etmesinin yasaklanacağı, aynı süre boyunca siyasi ve sosyal gruplara üye olmasının ve cep telefonu sahibi olmasının yasaklanacağı da belirtildi.

51 yaşındaki insan hakları aktivisti, sayısız tehdit ve tutuklamaya rağmen çalışmalarına devam etti. İran'da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadele ettiği çalışmaları nedeniyle 2023 Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

ÖDÜLÜNÜ ÇOCUKLARI ALDI

Annelerini yıllardır görmemiş olan çocukları, geçtiğimiz ay Oslo Belediye Binası'nda ödülü onun adına kabul etti.

Çocuklar, Muhammedi'nin İran'ın "zalim" hükümetini kınadığı, hapishaneden kaçırılan bir konuşmayı okudular. Muhammedi yaptığı konuşmada, "Bu mesajı bir hapishanenin yüksek, soğuk duvarları arkasından yazıyorum. İran halkı azimle baskının ve otoriterliğin üstesinden gelecektir" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap