SON DAKİKA



Haber > Dünya > New York Times'tan Putin ateşkese hazır iddiası

New York Times'tan Putin ateşkese hazır iddiası

26 Aralık 2023 Salı - 11:56




ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam etse de, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ateşkese açık olduğunun sinyalini verdiğini iddia etti.





Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali devam ederken, ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında bir iddiada bulundu.
NYT'de yer alan habere göre Putin kamuoyuna savaştan vazgeçmeyen bir izlenim yaratsa da 'sessizce ateşkese açık olduğunun sinyalini' verdi.

NYT, Putin'in ateşkese hazır olduğu iddiasını Kremlin'e yakın iki eski üst düzey Rus yetkili, ABD'li yetkililer ve Putin'in elçilerinden mesajı alan uluslararası yetkililere dayandırdı.
Haberde Putin'in bir yıl önce 2022 yılının sonbaharında ateşkes anlaşması için sinyaller gönderdiği ifade edildi. Habere göre daha önce bildirilmeyen bu sessiz girişim, Ukrayna'nın ülkenin kuzeydoğusundaki Rusya ordusunu bozguna uğratmasının ardından geldi. Putin, Rusya'nın ele geçirdiği topraklardan memnun olduğunu ve ateşkese hazır olduğunu belirtti.

Bu sonbaharda Rus yetkililerle bir araya gelen üst düzey bir uluslararası yetkili ise, "'Ateşkes konusunda müzakerelere hazırız diyorlar. Savaş alanında oldukları yerde kalmak istiyorlar" ifadesini kullandı.

'SAVAŞTA İVME KAZANIRSA VAZGEÇEBİLİR'

Topraklarının tamamını geri alma sözü veren Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin böyle bir anlaşmayı kabul edeceğine dair hiçbir kanıt olmadığı belirtilen haberde, bazı ABD'li yetkililer bunun Kremlin'in tanıdık bir yanlış yönlendirme girişimi olabileceğini ve Putin'in uzlaşmaya yönelik gerçek istekliliğini yansıtmadığını ifade ediliyor. Eski Rus yetkililer, Rusya savaşta ivme kazanırsa Putin'in fikrini yeniden değiştirebileceğini de ekliyorlar.

NYT'nin röportaj teklifini reddeden ancak yazılı şekilde sorularını yanıtlayan Putin'in Sözcüsü Dmitri Peskov, "Sunduğunuz bu tezler kavramsal olarak yanlıştır" dedi.
Peskov Rusya'nın mevcut savaş hatlarında ateşkese hazır olup olmadığı sorusuna "Sayın Putin bu ay Rusya'nın savaş hedeflerinin değişmediğini söyledi" ifadesini kullandı. Peskov ayrıca, "Putin gerçekten de görüşmelere hazır ve bunu da söyledi. Rusya hazır olmaya devam ediyor, ancak yalnızca kendi hedeflerine ulaşmak için" dedi.

ABD'li yetkililer ise konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, Putin'de bir değişiklik gördüklerini belirttiler. Haberde AB'li yetkililerin Putin tarafından ilan edilen ateşkesin, Kiev'in başkent olduğu egemen bir Ukrayna'yı sürdüreceğini, ancak Rusya'nın hali hazırda fethettiği Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sinin kontrolünü elinde tutacağını söylediler. Putin'in böyle bir anlaşmaya açık olduğunu bildirirken kendisine daha net bir teklif getirilmesini beklediğini de sözlerine eklediler.
Haberde ayrıca ABD'li yetkililer, herhangi bir Ukraynalı siyasetçinin şu anda Rusya'ya bu kadar çok Ukrayna toprağı bırakan bir anlaşmayı kabul edebileceğine inanmadıklarını belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap