SON DAKİKA



Haber > Dünya > New York Times yazdı: Ateşkes görüşmeleri bu hafta yeniden başlayabilir

New York Times yazdı: Ateşkes görüşmeleri bu hafta yeniden başlayabilir

26 Mayıs 2024 Pazar - 14:59




New York Times'a konuşan yetkililere göre bu hafta sonu Paris'te yapılan görüşmeler sonrasında, İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakereleri gelecek hafta yeniden başlayabilir





Süreç hakkında bilgi sahibi üç yetkiliye göre,diplomatlar İsrail ile Hamas arasında ateşkes müzakerelerini gelecek hafta içinde yeniden başlatmayı hedefliyor ve İsrail Gazze Şeridi'ndeki operasyonunu sürdürürken çatışmaların sona ermesi umutlarını yeniden canlandırıyor. 

Yetkililere göre İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'ın direktörü David Barnea, CIA Direktörü William Burns ve İsrail ile Hamas arasındaki arabulucuların başında gelen Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani arasında bu hafta sonu Paris'te ön görüşmeler yapıldı. Yetkililer konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştular. Katar, ABD ve Mısır aylardır İsrail ve Hamas'ı yedi aydır süren savaşı sona erdirmeye yardımcı olabilecek bir ateşkes ve esir değişimini kabul etmeleri için ikna etmeye çalışıyor.

Anlaşmazlık noktaları

Ancak daha önceki görüşmeler ateşkesin süresi ve niteliği konusunda defalarca bozuldu: Hamas Gazze'nin kontrolünü elinde tutmasına izin verecek kalıcı bir ateşkes isterken, İsrail Hamas'ı iktidardan uzaklaştırabilmek için bir aradan sonra savaşmaya devam edebilmek istiyor. Son turdaki diğer önemli anlaşmazlık noktası ise üç aşamalı bir anlaşmanın farklı aşamaları arasında nasıl geçiş yapılacağı üzerine odaklandı. Daha önceki anlaşmazlık noktaları arasında İsrail askerlerinin herhangi bir ateşkes sırasında Gazze'den ne ölçüde çekilmesi gerektiği ve İsrail'in Gazze sakinlerinin kuzey ve güney Gazze arasında serbestçe hareket etmesine izin verip vermeyeceği yer alıyordu.

Taraflar ayrıca Hamas'ın serbest bırakması gereken rehine sayısı ve İsrail'in karşılığında serbest bırakması gereken Filistinli mahkûm sayısı konusunda da anlaşmazlığa düştü. Son turda müzakereciler Hamas'ın çoğunluğu kadınlar, yaşlılar ve acil tıbbi bakıma ihtiyacı olanlardan oluşan 33 rehineyi serbest bırakabileceğini konuştular. İsrail'in son değerlendirmesine göre Gazze'de 120'den fazla rehine bulunuyor ve bunların yaklaşık dörtte biri öldü.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap