SON DAKİKA



Haber > Dünya > 'Mossad ölüyü diriltti!' İsrail istihbaratından U dönüşü

'Mossad ölüyü diriltti!' İsrail istihbaratından U dönüşü

13 Kasım 2023 Pazartesi - 12:08




İngiliz medyasının Mossad'a dayandırdığı haberinde, 9 yıl önce yaşamını yitiren Hamas üyesi Muhammed Sinvar'ın hayatta olduğu ve 7 Ekim saldırısını planlayan çekirdek ekipte yer aldığını yazdı.





Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısı, İsrail'i adeta alt üst etti. Peş peşe açıklamaların geldiği sıcak günlerde yetkililer bu saldırı için yıllarca hazırlandıklarını kaydetti. Saldırının henüz ilk saatlerinde 5 binden fazla roket İsrail'e doğru fırlatılırken, Hamas askerleri de motosikletlerle İsrail'in güneyinden girdi. İsrail ordusu bu durum karşısında 50 yıl sonra ilk kez resmi olarak savaş ilan etti ve Gazze'ye yönelik saldırılarına başladı. Otuz yedi gündür aralıksız olarak devam eden bombardımanlarda 10 binden fazla Gazzeli yaşamını yitirdi, ölenlerin büyük bir çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyor.

'ASKERİ AÇIDAN ÖNEMLİ'

İsrail ordusu saldırının nasıl gerçekleştiğini aslında hala tam olarak bilmiyor. Savaşın başında 7 Ekim baskınında bütün planın 'Misafir' kod aldı Muhammed Deif tarafından hazırlandığı düşünülüyordu ancak Telegraph gazetesinde çıkan bir haber bu iddialara yeni bir tanesini daha ekleyecek nitelikte. İsrail istihbaratına yakın kaynaklar, Hamas'ın Gazze'deki lideri ve İsrail'in 'arananlar' listesinin en tepesindeki isim Yahya Sinvar'ın küçük kardeşi Muhammed Sinvar'ın yıllardır Gazze'nin altındaki tünellerde yaşadığını ileri sürüyor. Eski bir Mossad şefi The Telegraph'a yaptığı açıklamada saldırının arkasında üç ila dört önemli isimden oluşan bir grubu tanımladı, "7 Ekim'i planlayan çekirdek ekipten biriydi, bu kesin" cümlesini kurdu. Eski Mossad şefi devamında şu iddiaları dile getirdi:

'Askeri açıdan önemli biri. O kesinlikle hayatta, Muhammed Deif, Mervan isa ve Tevfik Abu Naim gibi isimlerle birlikte arananlar listesinde 7. sırada'

Yirmi yılı aşkın bir süredir Muhammed'i takip eden gazeteci Ronen Solomon ise, "Onun uzmanlık alanı sınırdan sızmak ve adam kaçırmaktır. Muhammed'i çevreleyen gizlilik öylesine büyük ki, Gazze sakinleri bile artık onu tanımıyor" ifadelerini kullandı.


  Mossad ölüyü diriltti İsrail istihbaratından U dönüşü

 

'9 YIL ÖNCE ÖLDÜ'

İsrail ile Hamas arasındaki dokuz yıl önce gerçekleşen savaşın zirvesinde, arkadaşları Muhammed'in öldüğüne dair bir fotoğraf yayınladı. Gazeteci Solomon ise bu fotoğrafın bir kurgu olduğunu ileri sürüyor. Muhammed o zamandan beri hiçbir yerde görülmedi. Gazze'yi cehenneme çeviren İsrail ordusu, Muhammed Sinvar'la bağlantılı olduğunu savunduğu ofislere baskın düzenledi. İsrail ordusu, burada Sinvar'a ait belgeler bulduğunu iddia ediyor.

MUHAMMED'İN YÜKSELİŞİ


1987 yılında kurulan Hamas'a ilk katılanlardan olan Muhammed, çeşitli idari pozisyonlarda rütbeleri yükseldikten sonra Hamas'ın askeri kolu olan İzzeddin El Kassam Tugayları'nda görev almaya başladı. 2005 yılında Han Yunus Tugayı'nın komutanı oldu. Gazeteci Solomon ise, Hamas'ın bir numarasının kardeşi Muhammed'in yakın zamanda Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçebileceğini ileri sürüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap