SON DAKİKA



Haber > Dünya > Merkel'den İdlib açıklaması: ''Ateşkese ihtiyacımız var''

Merkel'den İdlib açıklaması: ''Ateşkese ihtiyacımız var''

02 Mart 2020 Pazartesi - 21:02




Almanya Başbakanı Merkel, "(İdlib’de) Ateşkese ihtiyacımız var. Şu anda Türkiye sınırında bulunan yüz binlerce Suriyeli için güvenli bölgeye ihtiyacımız var." dedi.





Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler temaslarında da gündeme gelen güvenlik bölge planına Almanya Başbakanı Angela Merkel'den destek geldi. " İdlib'de ateşkese ihtiyacımız var" diyen Merkel, " Şu anda Türkiye sınırında bulunan yüz binlerce Suriyeli için güvenli bölgeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

GÜVENLİ BÖLGE PLANI NEDİR?

Türkiye'nin güvenli bölge planı ve haritası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl katıldığı BM temaslarında netleşmişti. O planlara göre bölgede 5 bin nüfuslu 140 köy ve 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı oluşturulacak. İlk etapta 1 milyon Suriyelinin yerleştirilmesi planlanıyor.

Köylerin her birinde 100 metrekare 3+1 ev ile ahırdan oluşan bin konut yapılacak. Köylerde 2 cami, 16 derslikli 2 okul, bir gençlik merkezi ve spor salonu olması hedefleniyor. Her haneye 1 dönüm tarım arazisi verilecek. 1 köy yerleşim alanı için 590 bin metrekare, 140 köy için 82.6 milyon metrekare arazi büyüklüğüne ihtiyaç olacak. İlçelerdeki planlama ise 3+1 ve 2+1 dairelerden oluşan 6 bin konut inşa etmek.


Ayrıca, 11 cami, 9 okul, 2 spor salonu, 5 gençlik merkezi, spor ve sosyal tesisler ile 8 ilçede 10, 2 ilçede 200 yataklı hastane planlanıyor. 1 ilçe için 1 milyon metrekareye araziye ihtiyaç olacak. Yani toplamda 200 bin konut için 92,6 milyon metrekare araziye ihtiyaç olacak.

Yabancı fonlarla oluşturulacak güvenli bölgenin maliyetinin yaklaşık 151 milyar lira olması planlanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap