SON DAKİKA



Haber > Dünya > Merkel, mülteci sorunu için Afrika’ya gitti

Merkel, mülteci sorunu için Afrika’ya gitti

09 Ekim 2016 Pazar - 14:06




Başbakan Angela Merkel, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gelen mülteci sayısında artış olunca, rotayı Afrika’ya çevirdi. Merkel, Arifaka’yla da Türkiye ben





Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kaderi, mülteci krizine bağlı. Gelecek yıl genel seçimler var. Avrupa’ya geçen yılki gibi yaşanacak yeni bir mülteci dalgası, sadece Merkel’in değil AB’nin de sonu olabilir. Türkiye ile imzalanan mülteci sözleşmesi, Ege üzerinden Avrupa’ya mülteci göçünü durdurdu. Sözleşmesinin mimarı ise Merkel. Başlangıçta birçok AB ülkesinin karşı çıkmasına rağmen, Merkel geri adım atmadı. Ancak mülteci göçünde güzergâh rotası değişti. Rota, Ege’den Akdeniz’e döndü. Şimdi Afrika kıtasından yola çıkan mülteciler, Mısır, Libya, Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşıyor. Şimdiye kadar Akdeniz güzergâhından Avrupa’ya 300 bin mülteci geldi. Avrupa, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya. Hesaplara göre gelecek 30 yıl içinde Afrika kıtasında nüfus iki kat artacak. Yoksul Afrika kıtası, Avrupa’ya akın edecek. 

AFRİKA GÖRÜŞMELERİ ÜÇ GÜN SÜRECEK 

AB, dış sınırlarında yüksek duvarlar ve tel örgülerle önlem almaya çalışıyor. Ancak Başbakan Merkel, Avrupa’nın kendi etrafına duvar örerek, sorunu yok sayarak, göçü önleyeceğine inanmıyor. Yeni bir göç dalgasını önlemek için Türkiye-AB mülteci sözleşmesini örnek görüyor. Merkel, çantasında bu örnekle üç günlük Afrika seyahatine çıktı. Merkel’in bu üçüncü, ama en önemli Afrika gezisi. Gezinin durakları Mali, Nijerya ve Etiyopya. Gündem; Göç ve güvenlik. Nijerja, mülteci akınında transit ülke. Yılda 150 bin mülteci Nijerya üzerinden Avrupa’nın yolunu tutuyor. Merkel, bu ülkelerle aynı Türkiye’yle yaptığı gibi bir geri kabul anlaşması planlıyor. 

BRÜKSEL MERKEL’İN PLANINA KARŞI 

Afrika seyahati öncesinde, “Türkiye ile yaptığımız benzeri bir sözleşmeyi en başta Mısır ve öteki Afrika ülkeleriyle de yapmamız gerekir. İnsanlar Avrupa’ya geliyor. Biz bu sorunu ignore ederek, içimize kapanarak çözemeyiz. Ben gerçekçiyim” açıklaması yapan Merkel, böylece ne yapmak istediğini de herkese göstermiş oldu. Türkiye’yle yapılan mülteci sözleşmesinin bir benzeri Afrika’yla tutar mı? Brüksel, Merkel’in tersine böyle bir sözleşmenin tutmayacağı görüşünde ve Merkel’i bu planından uzak durmaya çağırdı.


AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, Afrika ülkeleriyle Türkiye benzeri bir sözleşme talebinin ters tepki yarattığı uyarısında bulundu. Ama Merkel, yine de planında kararlı görünüyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap