SON DAKİKA



Haber > Dünya > Macron kırmızı halıyla karşılamıştı! Mısır-Fransa Rafale için anlaştı

Macron kırmızı halıyla karşılamıştı! Mısır-Fransa Rafale için anlaştı

04 Mayıs 2021 Salı - 15:32




Mısır'ın darbeci lideri Sisi'yi Elysee Sarayı'nda kırmızı halıyla karşılayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un asıl niyeti belli oldu. Mısır, Fransa ile 30 Rafale savaş uçağı için anlaşmaya vardı.





Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda darbeci Sisi'yi kırmızı halılarla karşılamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un asıl niyeti belli oldu. Mısır, Fransa ile 30 Rafale savaş uçağı ile 200 milyon avro değerinde mühimmat konusunda anlaşmaya vardı.

SİSİ-MACRON GÖRÜŞMESİ 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda 7 Aralık 2020'de Darbeci General Abdulfettah Es-Sisi'yi kırmızı halı sererek karşılamıştı. "Sisi gibi bir diktatörün özgürlüklerden dem vuran Fransa'da şaşaalı şekilde karşılanmasına" tepki gösteren sivil toplum kuruluşları Paris'te Ulusal Meclis önünde protesto düzenlemiş, ziyaretten birkaç gün sonra ise Macron'un Fransız basınından saklayarak Sisi'ye Fransa'nın en yüksek dereceli sivil nişanı olan Legion d'honneur'ü taktığı ortaya çıkmıştı. Sisi'nin Paris'te birçok gizli görüşme yaptığı da öne sürülmüştü.

MACRON "KIRMIZI HALI"NIN MEYVESİNİ TOPLADI

Ziyaretten 6 ay sonra Mısır, Fransa ile Rafale savaş uçağı ve mühimmat konusunda anlaştı. Mısır, Fransa'nın çok sayıda ülkeyle yürüttüğü müzakerelere rağmen hiçbir ülkeye satamadığı Rafale savaş uçağının 2015 yılında satın alarak ilk müşterisi olmuştu. Mısır, Fransa ile yaptığı 5,2 milyar avroluk silah anlaşması kapsamında 24 adet Rafale savaş uçağı satın almak için anlaşma imzalamış, 12 adedini ise teslim almıştı.


Daha sonra Katar, Hindistan ve son olarak Yunanistan da Fransa'nın ihraç edemediği Rafale uçaklarını satın almıştı.

Mısır Silahlı Kuvvetler Sözcüsü Tamir Muhammed Rifai, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mısır Silahlı Kuvvetleri ile Fransız Dassault Havacılık Şirketi arasında yeni bir anlaşmaya imza atıldığını duyurdu. Anlaşma kapsamında Mısır, Fransız şirket Dassault Aviation'dan 3,75 milyar avro karşılığında ek 30 Rafale savaş uçağı ile 200 milyon avro değerinde mühimmat satın alacak.

"SİSİ'YE FRANSA HAZİNESİ KEFİL OLDU"

Sisi yönetimi, tepkilerden çekindiği için Kahire'de imzalanan anlaşmayı kamuoyuna duyurmadı. Mısır Savunma Bakanlığınca yapılan açıklamada, satın alımın 10 yıl vadeli krediyle yapıldığı aktarıldı. Mısır'dan bir delegasyonun anlaşmayı nihayete kavuşturmak ve satın alma işlemlerini başlatmak için sabah saatlerinde Paris'e inmesi bekleniyor. 

Öte yandan Mısır'ın aşırı borcu nedeniyle, yüzde 80'i krediyle karşılanacak satış için Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin direktifiyle Fransa Kamu Hazinesi, Sisi yönetimine kefil oldu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap