SON DAKİKA



Haber > Dünya > Macaristan'da OHAL tedbirleri: Savaş Fonu kuruluyor

Macaristan'da OHAL tedbirleri: Savaş Fonu kuruluyor

26 Mayıs 2022 Perşembe - 16:39




Macaristan'da OHAL kapsamında "Hane Fonu" ve "Savaş Fonu" kurulacak, büyük şirketlerden ek vergiler alınacak.





Macaristan'da "savaş tehlikesi" gerekçesiyle ilan edilen OHAL'in ardından alınan ilk tedbirler açıklandı. Ülkede bankalar, sigorta şirketleri, market zincirleri, enerji ve ticaret şirketleri, telekomünikasyon ve havayolları şirketleri için ek vergiler getirildi. Bu özel vergilerin miktarı ve ayrıntıları hakkında ise henüz bir açıklama yapılmadı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Başbakan Viktor Orban toplanan bu yeni kaynakla "Hane Fonu" ve "Savaş Fonu" adı altında iki ayrı fon kurulacağını açıkladı. Buna göre, fonlardan ilki hanelerde vatandaşlar tarafından tüketilen elektrik, doğal gaz ve su hizmetleri için gelen faturalardaki artışın bir kısmının devlet tarafından karşılanması amacıyla kullanılacak.

Savaş, artan enflasyon ve yükselen faiz oranları nedeniyle şirketlerin kârlarının olağanüstü oranda arttığını söyleyen Orban, bu nedenle de onlardan toplumsal sorumluluklarını yerine getirmelerini beklediğini ifade etti.

'BÜYÜK ŞİRKETLERE ÖZEL VERGİ'

Macaristan'da bir süredir vatandaşların evlerinde tükettikleri komünal hizmetlerin faturalarının bir kısmı zaten devlet tarafından üstleniliyordu. Yorumcular enerji fiyatlarının artması nedeniyle bu uygulamanın devlet üzerinde çok büyük bir yük oluşturduğunu saptıyorlardı. Hane fonunun devlet üzerindeki bu ek gideri yeni özel vergi yoluyla büyük şirketlere aktarmayı amaçladığı belirtiliyor.


'SİLAHLANMA ARTIRILACAK'

Savaş fonu ise ulusal savunma sanayinin güçlendirilmesini amaçlıyor. Macaristan bir süredir savunma sanayisini güçlendirmek için Türkiye de dahil pek çok ülkeyle işbirliği faaliyeti içinde.

Basına yansıyan haberlere göre Macaristan, Türkiye'de üretilen İHA ve SİHA'lara ilgi gösteriyor.
Öte yandan Macaristan hükümetinin Almanya savunma sanayisiyle de ortak zırhlı araç üretimi projelerini hayata geçirme aşamasında olduğu da biliniyor. Savaş Fonu'nun bu çalışmaların da mali kaynağını oluşturması bekleniyor.

Macaristan lideri, OHAL kararını sosyal medyadan duyurmuş, sınırlarının ötesindeki savaşın bir süre daha devam edeceği ve Avrupa Birliği (AB) tarafından uygulanan ambargo politkasının değişmeyeceğini öngörerek ulusal ekonomi düzeyinde ciddi önlemler alındığını duyurmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap