SON DAKİKA



Haber > Dünya > Lübnan'daki gösterilerde 4 günde 192 yaralı..

Lübnan'daki gösterilerde 4 günde 192 yaralı..

21 Ekim 2019 Pazartesi - 12:38




Cumhurbaşkanının Marunî Hıristiyan, Meclis Başkanının Şii Müslüman ve Başbakanın Sünni Müslüman olduğu Lübnan'da WhatsApp vergisine isyan ile başlayan gösteriler 4 gün içinde 192 yaralı ve verginin iptali ile devam ediyor





Lübnan'ın 2'nci büyük şehri Trablusşam'da yaşanan hükümet karşıtı gösterilerde son dört gün içinde 192 kişinin yaralandığı bildirildi..

Gösteriler boyunda güvenlik güçlerince yapılan müdahalelerde çok sayıda gösterici ateşli silah yaralanmaları, boğulma, nefes darlığı, bayılma ve bilinç bozukluğuyla sonuçlanan saldırılara maruz kaldı.

İslam Tabipleri Birliği  Acil Tıbbi Yardım Servisi, herkese yardım etmek için çalıştı ve 36 kişiyi  Al-Nini, Al-Manla ve İslami Özel hastanelerine sevkedildi.

WhatsApp isyanı

Lübnan hükumeti WhatsApp kullanıcılarından günlük 0,2 dolar vergi almayı planlaması ülkede ters tepti. Ancak bu yasa sadece WhatsApp’ı kapsamıyor, aynı zamanda Facebook Messenger ve Facetime uygulamaları da yasanın kapsamına giriyordu. Sokağa dökülen milyonlar nedeniyle ülke tam anlamıyla kaosa sürüklenince, şimdi plandan vazgeçildi. Fakat gösteriler hala devam ediyor.


ABD'den yaptırım kararı 

19 Eylül tarihinde Hizbullah örgütüne destek verdiği gerekçesiyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalan Jammal Trust Bank faaliyetlerini durdurma kararı almıştı.

 Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın Marunî Hıristiyan, Meclis Başkanı Nebih Berri'nin Şii Müslüman ve Başbakan Saad el-Hariri'nin Sünni Müslüman olduğu ülkede, yönetimde en etkin güç olarak Lübnan'daki İran olarak adlandırılan Hizbullah etkin durumda.

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün genel sekreteri Nasrallah ise gösteriler başladıktan sonra yaptığı açıklamada hem hükümete hem de göstericilere uyarı konuşması yapmıştı.

 Lübnan ulusal birlik hükümeti


İran ve Suriye rejimine karşı Arap ülkelerinin desteğini alan 14 Mart Bloku'ndan Başbakan Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi ve Lübnan Güçleri Partisi, 30 bakandan oluşan yeni kabinede 10 sandalyeyi elinde tutuyor. İran ve Suriye destekli 8 Mart Bloku'nu oluşturan Hizbullah ve müttefikleri ise 18 bakanlıkla ulusal birlik hükümetinde temsil hakkı elde ediyor.

TBMM'de Lübnan tezkeresi yarın görüşülecek

Genel Kurul, 22 Ekim Salı günü, Türkiye'nin Lübnan'da konuşlu UNIFIL'e TSK unsurlarıyla verdiği desteğin süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşecek.

Halk sokağa inince Suudi Arabistan vatandaşını tahliye etti

Suudi Arabistan 19 ekim'de 260 vatandaşını ülkeden tahliye etmişti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap