SON DAKİKA



Haber > Dünya > Libya’da tansiyon yükseliyor

Libya’da tansiyon yükseliyor

09 Aralık 2021 Perşembe - 16:22




Libya'da Trablus merkezli Devlet Yüksek Konseyi, aday belirleme sürecindeki tartışmalı konuların gözden geçirilmesi için seçimlerin 24 Aralık'tan şubat ayına ertelenmesi çağrısı yaptı.





Libya’da seçim tarihi yaklaştıkça ülkenin doğusundaki Tobruk'ta yer alan Temsilciler Meclisi ile Trablus hükümeti arasında çekişme devam ediyor.

Seçimlerin ertelenmesi çağrısı

Türkiye’nin desteklediği Trablus merkezli Devlet Yüksek Konseyi, 24 Aralık'taki başkanlık ve parlamento seçimlerinin şubat ayında yapılması için "bir inisiyatif başlattıklarını" duyurdu.

Trablus'ta bir basın toplantısı düzenleyen Konsey'in ikinci başkan yardımcısı Omar Bushah, seçimlerde liste yöntemine gidilmesini; Başkan, iki yardımcısı ve başbakanın listede yer almasını; bu değişikliğin yapılabilmesi için de seçimin şubat ayına ertelenmesini talep ettiklerini açıkladı.

Çağrının sebebi ise Seçimlerde Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Fransa, Mısır, Rusya ve BAE'nın desteklediği Halife Hafter gibi tartışmalı isimlerin de başkanlığa aday olması.


Bu açıklamadan bir gün önce de Tobruk'taki parlamento, seçim sürecinde karşılaşılan engeller ve zorlukları çalışmak üzere bir komisyon kurduğunu açıklamıştı.

Tobruk meclisindeki vekillerin seçim sürecindeki rüşvet, insan kayırma, baskı ve zorbalıklarla ilgili raporları olduğu biliniyor.

Son dönemde başkanlık seçimlerine adaylık kriterleri ve seçim tarihiyle ilgili tartışmalar yoğunlaştı.

Türkiye'nin Libya'daki seçimlere yaklaşımı

Kasım 2019'da BM'nin meşru kabul ettiği Trablus hükümetiyle bir askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması imzalayan Ankara, askeri desteğine anlaşmanın hemen ardından, Ocak 2020'de başlamıştı.


Bu destek, Haziran 2020'de Hafter'in Trablus kuşatmasını sonlandırıp geri çekilmesiyle sonuçlandı.

Türkiye, diplomatik teamüllere de uygun olarak, seçimde herhangi bir adaydan yana açıkça taraf olmadı.

Ancak iç savaşta karşı tarafta yer alan Halife Hafter'in adaylığına "meşru olmadığı gerekçesiyle" karşı çıktığı biliniyor.

Ankara'nın mevcut Trablus hükümeti Başbakanı Abulhamid Dibeybe ile de çok yakın ilişkileri var. Misrata'dan gelen ve Türkiye’de yatırımları olan iş insanı Dibeybe de başkanlığa aday.

Türkiye'nin hem deniz yetki alanları hem de askeri işbirliği anlaşmaları imzaladığı Trablus'taki eski hükümetin İçişleri Bakanı olan Fethi Başağa da, Ankara'ya çok yakın Libyalı siyasetçilerden biri.


O da başkanlık seçiminde aday. Misratalı Başağa da Bakan sıfatıyla Ankara'yı defalarca ziyaret etmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap