SON DAKİKA



Haber > Dünya > Lavrov, Türkiye-Suriye normalleşmesi sorusuna ne yanıt verdi?

Lavrov, Türkiye-Suriye normalleşmesi sorusuna ne yanıt verdi?

04 Mart 2024 Pazartesi - 12:06




3. Antalya Diplomasi Forumu'ndaki temaslarının sonunda basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye-Suriye normalleşmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.





Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Moskova ve Kiev arasında müzakereler için platform sağlamaya hazır olduğunun anımsatılması üzerine, Rusya'nın müzakereleri hiçbir zaman reddetmediğini vurguladı. Müzakereleri istemeyen ve yasaklayan tarafın Ukrayna olduğunun altını çizen Lavrov, 2022 ilkbaharında İstanbul'da yapılan müzakerelerin ardından bu konuda hiçbir ciddi teklif almadıklarını belirtti.

Lavrov, Rusya'nın Türkiye'nin sağlayacağı platformdan istifade edip etmeyeceğinin sorulması karşısında "Bunu bize sormayın. Bu soru, Devlet Başkanı Putin de dahil bize periyodik olarak birçok kez soruldu. Rusya, müzakereleri hiçbir zaman reddetmedi. Bunun bir örneği, Nisan 2022'de varılan İstanbul anlaşmaları. Kiev heyetinin baş müzakerecisi Arahamiya'nın bizzat itiraf ettiği üzere Boris Johnson Kiev'e geldi ve Zelenskiy rejiminin bunu uygulamasını yasakladı ve 'savaşmaya devam edin' dedi" yanıtını verdi.

"ŞAM-ANKARA NORMALLEŞMESİ İMKANSIZ"

Rusya Dışişleri Bakanı, Gazze Şeridi'ndeki durum nedeniyle Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirmeye yönelik pratik adımlar atmanın şu anda imkansız olduğunu kaydetti.

Lavrov, konuyla ilgili soru üzerine "Biz, Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine katkı sunmaya ilgi duyduğumuzu belirttik. Yaklaşık bir buçuk yıl önce istihbarat servisleri ve ordular düzeyinde bir süreç başlatıldı. Daha sonra İranlılar da dahil oldu ve Rusya-Türkiye-Suriye-İran formatına geçildi. Bu format hala daha devam ediyor ve biri dışişleri bakanları düzeyinde olmak üzere çeşitli görüşmeler yapıldı. Tarafların ne tür yaklaşımlara sahip oldukları neredeyse anlaşılmış durumda. İlişkilerin normalleşmesi için ortak zemin bulma konusunda çalışmalar yaptık ve çalışmaya devam ediyoruz. Ancak Gazze Şeridi'nde ve Filistin'in diğer bölgelerinde yaşananlar nedeniyle pratik adımlar imkansız. Bunlar, bu sürecin tüm katılımcılarını doğrudan etkiliyor" yanıtını verdi.


"Amerikalıların hem Irak'ı hem Suriye'yi hem de Yemen'i bombalamasını kastediyorum" diye ekleyen Lavrov, bu tür eylemlerin dikkatleri Rus tarafının da katılımıyla 'Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normal inşa sürecinden' uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramayacağını belirtti. Lavrov konuşmasının bu kısmını, "Şu anda medyada dile getirilen olan pek çok fikir var. Suriye ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yardımcı olmak istediğimizi yineliyoruz" cümleleriyle sonlandırdı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap