SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kritik Rusya-Ukrayna görüşmesi! Uzlaşma sağlandı iddiası

Kritik Rusya-Ukrayna görüşmesi! Uzlaşma sağlandı iddiası

20 Şubat 2022 Pazar - 18:53




Yabancı basında yer alan bilgilere göre; Ukraynalı askerler ve Rusya destekli ayrılıkçılar arasındaki temas hattı boyunca yüzlerce top mermisi patladı. Diğer yandan Rusya ve Belarus'un askeri tatbikatı süresiz bir şekilde uzatıldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Olaylar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline doğru gidiyor' dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptıkları telefon görüşmesinde, Rusya-Ukrayna krizinde diplomatik çözüm konusunda uzlaştığı bildirildi.





Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptıkları telefon görüşmesinde, Rusya-Ukrayna krizinde diplomatik çözüm konusunda uzlaştığı bildirildi.

Ukrayna’nın anlaşmalara uymadığı öne sürülen açıklamada, "Kiev'in sadece müzakere sürecini taklit ettiği, Minsk Anlaşmalarını ve Normandiya Formatında varılan anlaşmaları uygulamayı inatla reddettiği bir kez daha vurgulandı. Mevcut durumun ciddiyetini dikkate alan liderler, Normandiya Formatına katılan ülkelerin liderlerine dışişleri bakanlıkları ve siyasi danışmanlar aracılığıyla diplomatik yollarla çözüm arayışlarını yoğunlaştırmanın uygun olduğu konusunda hemfikir oldu. Bu temaslar, ateşkesin yeniden sağlanmasına yardımcı olmak ve Donbass çevresindeki ihtilafın çözümünde ilerleme sağlamak için sağlandı. Tüm bunları göz önünde bulunduran Vladimir Putin, ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik garantileri taleplerini ciddiye alması ve bunlara somut ve yerinde yanıt vermesi gereğini yineledi" ifadeleri kullanıldı.

ELYSEE SARAY'INDAN GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, Macron ve Putin'in yaptığı görüşmede Ukrayna-Rusya krizine diplomatik bir çözüm bulunması gerektiği konusunda uzlaştığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, iki ülkenin dışişleri bakanlarının önümüzdeki günlerde bu amaçla bir araya geleceği ve Avrupa'da yeni bir güvenlik düzeni kurmak için Rusya, Ukrayna ve müttefikleriyle en üst düzeyde muhtemel bir zirve üzerinde çalışacakları aktarıldı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya-Ukrayna krizini telefonda görüştü. Kremlin Sarayı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, "Donbass'taki temas hattındaki durumun ciddi şekilde kötüleşmesi konusunda endişeler dile getirildi. Rusya Devlet Başkanı, gerginliğin tırmanmasının nedeninin Ukrayna güvenlik güçlerinin provokasyonları olduğunu kaydetti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Putin, NATO'nun Ukrayna'ya modern silah ve mühimmat vermesine dikkat çekti. Başkan Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki insanların bombardımanlardan kaçmak için Rusya'ya götürüldükleri ve acı çektiklerini ifade etti” denildi.

NTV'de yer alan habere göre; Reuters'a konuşan bir görgü tanığına göre, Donetsk'te hoparlör aracılığıyla yapılan anonsta vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi. 

BLINKEN: RUSYA UKRAYNA'YI İŞGAL İÇİN SAHTE TERÖR SALDIRISI ÜRETEBİLİR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için sahte bir terör saldırısı, kimyasal saldırı ya da sivillere yönelik insansız hava saldırısını gerekçe gösterebileceğini söyledi.

Blinken, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının barış ve güvenliği tehdit ettiğini açıkladı.


"RUSYA SALDIRILAR İÇİN BAHANELER PLANLIYOR"

Rusya'nın önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya saldırı hazırlığında olduğunu belirten Blinken, "Rusya saldırı için bahaneler planlıyor. Rusya, Ukrayna hükümetini bir şiddet olayıyla suçlayabilir... Bu Rusya'ya yönelik sahte bir terör saldırısı olabilir. Sivillere yönelik insansız hava aracı ile uydurma bir saldırı, sahte hatta gerçek bir kimyasal saldırı bile olabilir. Rusya bunları, etnik temizlik ya da soykırım olarak tanımlayabilir" dedi.

"PUTİN DİPLOMASİYİ SEÇMELİ"

Blinken, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumunda füze ve bombalar kullanabileceğini ve siber saldırılar düzenleyebileceğini belirterek, "Rusya'nın belirli Ukraynalı grupları hedef alacağına dair bilgiler aldık" diye konuştu.

"Savaş başlatmak için değil önlemek için buradayım. Biden, Putin ile herhangi bir formatta görüşmeye hazır" diyen Blinken, Rusya'ya diplomasiyi seçmesi çağrısı yaptı.

PUTİN İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Diğer taraftan batılı ülkeler ile Rusya'yı karşı karşıya getiren Ukrayna krizinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2 saate yakın süren bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin yapıldığı saatlerde Kremlin'den açıklamalar geldi.

KREMLIN'DEN AÇIKLAMA GELDİ


Kremlin’den yapılan açıklamada, iki liderin Ukrayna çevresindeki durum ve Rusya Federasyonu'nun güvenliği için uzun vadeli yasal garantilerin geliştirilmesi konusunda kapsamlı bir görüş alışverişi yaptıkları ifade edildi.

Kremlin’den Putin ve Macron arasında yapılan telefon görüşmesine ilişkin detaylar paylaşıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Donbass'taki temas hattındaki durumun ciddi şekilde kötüleşmesi konusunda endişeler dile getirildi. Rusya Devlet Başkanı, gerginliğin tırmanmasının nedeninin Ukrayna güvenlik güçlerinin provokasyonları olduğunu kaydetti. Putin, NATO’nun Ukrayna’ya modern silah ve mühimmat vermesine dikkat çekti. Başkan Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ndeki insanların bombardımanlardan kaçmak için Rusya’ya götürüldükleri ve acı çektiklerini ifade etti. Tüm bunları göz önünde bulunduran Vladimir Putin, ABD ve NATO'nun Rusya'nın güvenlik garantilerine yönelik taleplerini ciddiye alması ve bu taleplere somut, yerinde yanıt vermesi gereğini yineledi.

RUSYA VE BELARUS ASKERİ TATBİKATLARINI SÜRESİZ UZATTI

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, Batılı liderlerin yakın bir Rus işgali konusunda uyardığı Ukrayna üzerindeki baskıyı daha da yoğunlaştıran bir adımla, Rusya ve Belarus'un bugün sona erecek olan "Birlik Kararlılığı-2022" adlı askeri tatbikatları uzattığını açıkladı.

Hrenin, kararın “Rusya ve Belarus sınırlarına yakın bölgelerde askeri faaliyetlerin artmasıyla" ve Ukrayna'nın Donbas bölgesinde artan gerilim nedeniyle alındığını söyledi.

Bununla birlikte NATO, Rusya'nın Belarus'ta 30 bine kadar askeri bulunduğunu ve Moskova'nın böyle bir niyeti reddetmesine rağmen, bunları Ukrayna'ya saldırmak için işgal gücünün bir parçası olarak kullanabileceğini savunuyor.


DONETSK'TE PATLAMALAR DUYULDU

Diğer taraftan, bir Reuters muhabiri, Rusya destekli ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas bölgesindeki bir şehir olan Donetsk'in merkezinde patlamalar duyulduğunu bildirdi.

ERKEKLER SMS'LE ASKERLİK GÖREVİNE ÇAĞRILDI

Reuters’ın bildirdiğine göre, Donetsk sakinlerine gönderilen SMS mesajları, erkekleri askerlik görevine çağrıldı. Gönderilen SMS’lerde şunlar denildi:

"Ukrayna’nın olası saldırganlığı göz önüne alındığında, evini ve anavatanını savunmak her erkeğin kutsal görevi ve yükümlülüğüdür."

RUSYA İŞGAL PLANINI REDDETTİ

 Bunların yanı sıra Rusya her zaman Ukrayna'yı işgal etmeye yönelik bir planı olduğunu reddetti. 

JOHNSON: YAPTIRIM TEHDİDİ PUTİN'İ CAYDIRMAZ

 İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise BBC’ye verdiği röportajda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in mantıklı düşünmeyebileceğini, bu nedenle yaptırım tehdidinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini caydırmaya yetmeyebileceğini öne sürdü:


Johnson, "Yaptırımlar mantıksız bir aktörü caydırmak için yeterli olmayabilir ve şu anda Vladimir Putin'in muhtemelen mantıksız düşündüğünü ve önümüzdeki felaketi görmediğini kabul etmek zorundayız" diye konuştu.

Ancak, Johnson BBC'ye verdiği demeçte, "Rusya, 1945'ten bu yana Avrupa'daki en büyük savaş savaşı planlıyor” iddiasında bulundu. Johnson, ayrıca, ABD ve İngiltere'nin olası  bir işgal durumunda Rus şirketlerinin dolar ve sterline erişimini kesmeye çalışacaklarını ve bu tür yaptırımların Rusya’yı  "çok sert vuracağını" vurguladı.

ABD: RUSYA HER AN SALDIRABİLİR

Diğer taraftan, Beyaz Saray,  Rusya'nın Ukrayna'ya her an bir saldırı başlatabileceğini iddia etti.

Açıklama Beyaz Saray'dan geldi. ABD Başkanı Joe Biden'ın, düzenli olarak Ukrayna krizine ilişkin bilgilendirildiği vurgulandı.

Biden'ın son durumu görüşmek üzere bugün ulusal güvenlik konseyini toplayacağı belirtildi. Beyaz Saray Rusya'nın her an saldırıya başlayabileceğini savundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Ukrayna krizini görüşmek üzere gün içinde Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını açıkladı.

DOĞU UKRAYNA’DA BOMBARDIMANLAR 

 Öte yandan, son günlerdeki gerilimlerin odak noktası, Rusya'nın Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak ettiği aynı yıl olan 2014'te, Rus destekli isyancıların ele geçirdiği doğu Ukrayna oldu. Doğudaki çatışmalarda 14 binden fazla kişi öldü.

Ayrılıkçı bölgelerden biri olan Luhansk'taki yerel askeri güçler tarafından açıklamada, Ukrayna ordusunun bombardımanında iki sivilin öldüğünü ve beş binanın hasar gördüğünü açıkladı. RIA haber ajansıi Rusya Soruşturma Komitesi’nin olayı araştıracağını bildirdi. 

Ukrayna ordusu, ağır bombardıman nedeniyle Donbas'taki yedi kontrol noktasından birinde operasyonları askıya aldığını açıkladı. Hükümet güçlerini ve ayrılıkçıları ayıran bombardıman olayları, geçen hafta keskin bir şekilde arttı. Kiev'in Batılı müttefikleri, Rusya'nın gerilimi daha geniş bir çatışma için bahane olarak kullanabileceğinden endişe ediyor. Ayrıca, meydana gelen olaylarda dün iki Ukraynalı askerin öldüğü ve dört kişinin de yaralandığı bildirildi.

Ukrayna ordusu ise  yaptığı açıklamada, güçlerinin ateşkes anlaşmasına bağlı kaldıklarını ve "yalnızca Rus işgal kuvvetlerinin eylemleri sırasında ateş açıldığını" söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ayrılıkçı bölgeleri bombaladığı haberlerinin "tamamen yalan" olduğunu söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap