SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kraliçe II. Elizabeth cenazesinin "uzun ve sıkıcı" olmasını istemiyordu

Kraliçe II. Elizabeth cenazesinin "uzun ve sıkıcı" olmasını istemiyordu

19 Eylül 2022 Pazartesi - 18:05




İngiltere monarşisinin en uzun süre hükümdarlık yapan Kraliçesi II. Elizabeth bugün son yolculuğuna uğurlandı. Yarım asırdan uzun hükümdarlık sürecinin ardından geleneklere ve kraliyet diplomasisine uygun bir cenaze için hazırlıklara başlayan İngiltere, kraliçeye kusursuz bir tören ile veda etti.





 İngiltere’de asrın günü yaşanıyor. Dünyanın gözü, en uzun süre tahtta kalan hükümdarına veda eden bir ulus olarak Londra'da.

12 asırdır Monarşi ile yönetilen İngiltere’de bir devir daha kapandı.

Ziyaretçilerin son bir kez görüp veda etmesi için günlerdir Westminster Salonu’nda bekletilen Kraliçe 2. Elizabeth’in tabutu, bugün son yolculuğuna uğurlandı. 93 yaşında hayata veda eden Kraliçe II. Elizabeth’in Londra'daki Westminster Abbey'deki resmi cenaze töreni başladı.

Yüzlerce yabancı kraliyet ve devlet başkanı, asrın en büyük diplomatik toplantılardan biri için Londra'daki Kraliçe II. Elizabeth'in cenazesine katıldı.

Dünya liderleri, kraliçenin devlet cenazesi için Londra'da toplanırken, ülkede yaşam durma noktasına geldi. Sıkı güvenlik önlemleri gerektiren ve İngiltere’de yüzyıllardır süregelen geleneklere uygun diplomatik detaylarla uygulana cenaze törenini planı çok daha önceden yapılmıştı.


UNICORN OPERASYONU DEVREYE ALINDI

UNICORN OPERASYONU DEVREYE ALINDI 

"Londra köprüsü yıkılıyor"

Kraliçe’nin cenaze töreninin planları çok daha önce yapılmıştı. İlk olarak 1960’lı yıllarda hazırlanan plan, bugüne kadar birçok kez revize edildi.

Londra köprüsü operasyonu adıyla anılan plan Kraliçe’nin Londra’da ölmesi durumunda ölümünün duyurusunu, resmi yas süresini ve devlet cenazesinin ayrıntılarını içerir.

AYRINTILARI YILLAR ÖNCE BASINA SIZDI


"Londra Köprüsü Operasyonu" yıllar önce basına sızmıştı. Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze törenine dair detayları içeren operasyona göre, Kraliçe öldüğünde Başbakan "Londra Köprüsü yıkıldı" koduyla Kraliçe'nin ölümü hakkında bilgilendirilecekti.

“Unicorn Operasyonu” ise, Kraliçe'nin İskoçya'da ölmesi durumunda ne olacağını ayrıntılı açıklayan plandı.

Elizabeth 8 Eylül 2022'de İskoçya'daki gözetim altında tutulduğu Balmoral Kalesi'nde ölümünün ardından “Unicorn operasyonu” yürürlüğe girdi.

CENAZESİNİN “UZUN VE SIKICI” OLMASINI İSTEMİYORDU

CENAZESİNİN “UZUN VE SIKICI” OLMASINI İSTEMİYORDU 

Kraliçe II. Elizabeth’in kendi cenaze töreninin planlarına dair birçok dokunuşu olduğu da biliniyor. Kraliçenin uzun ve sıkıcı bir cenaze töreni olmasını istemediği ortaya çıktı.


Zamanın da kraliyet cenaze planlamasında görev alan York'un eski Başpiskoposu John Sentamu, bu sabah BBC'de katıldığı bir programda kraliçenin kendisine cenazesinin "uzun ve sıkıcı" olmasını istemediğini söyledi.

HİÇBİR AYRINTI ŞANSA BIRAKILMADI

1965'te savaş zamanı Başbakanı Winston Churchill'in ölümünden bu yana Birleşik Krallık'ta gerçekleşen ilk devlet cenaze töreni ve gerçekten bir dönemin sonu.

Bu nedenle hiçbir ayrıntı şansa bırakılmadı.  KRALİÇE 2. ELIZABETHİN NAAŞI İÇİN KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞTU

KRALİÇE 2. ELIZABETH'İN NAAŞI İÇİN KİLOMETRELERCE KUYRUK OLUŞTU 


Kraliçe’nin naaşı yaklaşık 10 gündür Westminster Hall'de İngiliz halkının ziyaretine açık halde duruyordu. İngilizler, Westminster Hall'un yüzlerce yıllık çatısının altında yatan merhum hükümdarın tabutunun yanından geçebilmek ve monarşiye olan saygılarını ifade etmek için kilometrelerce kuyruk bekledi.

İngilizler bugün erken saatlerden itibaren Kraliçe’nin geçişini görebilmek için Londra sokaklarını doldurdu.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreninde geleneksel olarak çok katı protokol kuralları ve askerî geçit töreni de uygulandı.

  • Bugün İngiltere saati ile 6.30'da ziyaret sona erdi ve Kraliçe II. Elizabeth’in tabutu, Londra’nın merkezindeki Westminster Salonu’ndan ayrıldı.

  • 10:40’ta Kraliçenin tabutu yakındaki Westminster Manastırı'na geçiş için bir top arabasına yüklendi.


  • Saat 11:00'de, aralarında dünya liderlerinin ve yabancı devlet adamlarının olduğu yaklaşık 2 bin kişilik cenaze töreni başladı.

  • Tüm İngiltere ülke çapında iki dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

KRALİÇE’NİN TABUTU KURŞUNDAN YAPILDI

KRALİÇE’NİN TABUTU KURŞUNDAN YAPILDI 

Kraliçe’nin cenaze töreninin tüm ayrıntıları gibi tabutu da çok önce hazırlandı. Kraliçe’nin tabutu da diğer Kraliyet ailesi üyeleri gibi kurşundan yapıldı ayrıca tabutun yaklaşık 30 yıl önce hazır olduğu söyleniyor.

Kraliyet Ailesi üyeleri için yaklaşık 4 asırdır bu gelenek uygulanıyor. Hava geçirmediği için nemin içeri girmesini önleyen kurşun kaplı tabut Kraliçe'nin vücudunun daha uzun süre korunmasını sağlıyor.

Kraliyet ailesi bu geleneği en az 400 yıldır uyguluyor. Galler Prensesi Diana ve Kraliçe'nin merhum eşi Edinburg Dükü Prens Philip tabutları da kurşundan yapılmıştı.

Tabutunun, pirinç bağlantı parçaları ile kurşun astardan yapılmış olması nedeniyle yaklaşık 250 kg ile 317 kg ağırlığı arasında olduğu düşünülüyor. KRALİÇE İÇİN AĞIT

KRALİÇE İÇİN AĞIT! 

"Son görev” adı verilen borazanın çalışmasının ardından tüm İngiltere ve dünyanın birçok bölgesindeki insanlar Kraliçe için 2 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Çalınan milli marşın ardından II. Elizabeth’in gaydacısı bir ağıt çaldı.

CENAZENİN EN DOKUNAKLI ANI

Kalabalık büyük ölçüde hareketsiz ve sessizdi. Kusursuz ilerleyen resmi cenaze töreninin en dokunaklı anlarından biri Kraliçe Elizabeth’i her sabah uyandıran gaydacısının, son yolculuğunda ona bir ağıtla eşlik etmesi oldu.

Westminster Manastırı'ndan tabutu takip eden Kral ve Kraliçe Consort'un yüzlerinde olayın duygusu kendini gösterdi. York Dükü'nün başını eğdiği görüldü.

Saltanatının çoğunda penceresinin altından gelen gayda sesiyle uyandırılan Kraliçe’nin kişisel gaydacısının çaldığı ağıt Kraliçe için uygun bir nostaljik övgü niteliği taşıyor. SARAYLARIN BAHÇESİNDEKİ ÇİÇEKLERLE SÜSLENDİ

SARAYLARIN BAHÇESİNDEKİ ÇİÇEKLERLE SÜSLENDİ 

Kraliçenin naaşı, Kraliyet Standartlarına göre hazırlandı. İmparatorluk Devlet Tacı ile Buckingham Sarayı, Clarence House ve Highgrove House bahçelerinden bitkiler içeren bir çiçek çelengi ile süslendi.

Çiçeklerin her biri ayrı bir anlam taşıyor

İngiltere’de asrın kraliçesi için hazırlanan cenaze töreninde Kralın isteğiyle sarayların bahçesinden seçilen çiçeklerin her biri sembolizm içeriyor ve değerli bir anlam taşıyor.

Kraliyet geleneğinde olduğu gibi, Kraliçe'nin 1947'deki düğün buketinde, bugün tabutunun üstündeki bukette de görülebilen mersin dalları vardı.

Tabutun çevresinde kokulu sardunyalar; bahçe gülleri, sonbahar ortancası gibi çiçekleri vardı. Düzenlemedeki diğer çiçekler arasında sembolik mersin dallarına ek olarak asya zambakları, Gladioli, Alstroemeria, Eustoma ve İngiliz meşesi ve ağlayan huş ağacı yaprakları yer alıyor.

Tabutu saran çiçeklerin arasında bir not dikkat çekiciydi.

Kraldan rahmetli annesi Kraliçe'ye el yazısıyla yazılmış olan not şöyle; “Sevgi dolu ve özverili anısına, Charles R.”

DEVLET TACI, KÜRE VE ASA LONDRA KULESİ’NE NAKLEDİLECEK

DEVLET TACI, KÜRE VE ASA LONDRA KULESİ’NE NAKLEDİLECEK 

Tören bitiminde son ilahiden önce, imparatorluk devlet tacı, küre ve asa kraliçenin tabutundan çıkarılacak ve daha sonra taç mücevherlerinin tutulduğu Londra Kulesi'ne nakledilmek üzere sunağa yerleştirilecek.

Saat 19.30'da, kraliçenin babası, annesi ve kız kardeşinin son dinlenme yeri olan King George VI Memorial Chapel'de özel bir cenaze töreni gerçekleşecek.

Kraliçe, eşi Edinburgh Dükü Philip’in yanına, St George Şapeli’nin içindeki Kral 6. George Hatıra Şapeli’ne gömülecek.

Kraliçe’nin mezar taşında “ELIZABETH II 1926-2022” yazacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap