SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kırgızistan parlamento seçimi için sandık başında

Kırgızistan parlamento seçimi için sandık başında

28 Kasım 2021 Pazar - 12:26




Kırgızistan’da halk, parlamentoda görev yapacak milletvekillerini belirlemek için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’de başlayan oy kullanma işlemi, 20.00’de sona erecek.





Kırgızistan’da halk milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidiyor. Toplam 3 milyon 700 binden fazla seçmenin bulunduğu ülkede, oy kullanma işlemi 2 bin 435 sandıkta yerel saatle 08.00’de başladı.
Yurt dışında kurulan 59 sandıkta ise saat farkı nedeniyle oy verme işleminin farklı saatlerde başlaması bekleniyor.

Seçim yerlerinde yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında yüz maskesi, dezenfektan kullanımı ve ateş ölçme gibi önlemlerin alındığı görüldü.

Orta Asya’da biyometrik seçim sisteminin kullanıldığı tek ülke olan Kırgızistan’da seçmenlerin kimliği biyometrik veritabanından belirleniyor ve onay için parmak izi alınıyor. Sandıkların kapanmasıyla otomatik olarak elektronik ortamda sayılan oy pusulaları daha sonra kontrol ediliyor.

İLK KEZ KARMA SEÇİM SİSTEMİ UYGULANIYOR

Ülkede 11 Nisan'daki referandumla kabul edilen yeni anayasaya göre parlamentoda 120'den 90'a indirilen koltuk sayısını oluşturacak milletvekillerinin 36'sı çoğunluk (bağımsız aday) sistemiyle tek üyeli seçim bölgelerinden, 54'ü de orantılı sistemle (nispi temsil) seçim öncesi belirlenen siyasi parti listelerinden seçilecek.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap