SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kazakistan'da Nazarbayev temizliği! KGB Başkanı yeğeni de kovuldu

Kazakistan'da Nazarbayev temizliği! KGB Başkanı yeğeni de kovuldu

17 Ocak 2022 Pazartesi - 12:23




Kazakistan'da çatışmaların ardından, ilk cumhurbaşkanı Nazarbeyev'in, ülkenin petrol ve doğal gaz şirketlerinde görev yapan damatları istifa etmişti. Bu kez de yeğeni Samat Abiş KGB'den kovuldu.





Kazakistan'da doğalgaz fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan protestolar, çatışmalara dönmüştü.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yaşanan çatışmaları terör saldırısı ve dış müdahale olarak nitelendirerek Rusya öncülüğünde kurulan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne üye ülkelerden asker istemişti.

KGAÖ askerleri Kazakistan’da hayatın normale dönmesiyle evlerine dönerken, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kazakistan’ın kurucu ve ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbaev’in izleri silmeye koyuldu.

Kazakistan’da kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in damatları olarak bilinen Kayrat Şaripbayev ile Dimaş Dosanov, 14 Ocak itibarıyla ulusal doğal gaz ve petrol şirketlerindeki başkanlık görevlerinden istifa etmişti.

Bu defa Nazarbayev’in yeğeni Samat Abiş’in Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Birinci Yardımcılığı görevinden alındığı bildirildi.


Daha önce eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov ve yardımcılarının vatana ihanet suçu işledikleri şüphesiyle gözaltına alındıkları ancak Abiş’in görevine devam ettiği ifade edilmişti.

Tokayev ulusa sesleniş konuşmasında, ülkenin sosyal politikalarını geliştirmek için fon kurduğunu ve Nazarbev’in zenginlerinden bu fona sürekli bağış yapmalarını istemişti.

Kazakistan'daki ayaklanmalarda 225 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 19'u kolluk kuvvetleri mensupları olduğu belirtildi.

Çatışmalarda ayrıca, 10 binden fazla kişi tutuklandı. Bunların sorguları devam ediyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap