SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kazakistan'da ilk sonuçlara göre Tokayev yeniden cumhurbaşkanı oldu

Kazakistan'da ilk sonuçlara göre Tokayev yeniden cumhurbaşkanı oldu

21 Kasım 2022 Pazartesi - 09:55




Kazakistan'da seçim komisyonunun ilk sonuçlarına göre erken cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81,31'ini alan Kasım Cömert Tokayev yeniden kazandı.





Kazakistan'ın görevdeki Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, erken cumhurbaşkanlığı seçimini, oyların yüzde 81'inden fazlasını alarak kazandı.

Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu'na atıfta bulunan Kazak haber ajansı Kazinform, Tokayev'in 6,4 milyondan fazla oy alarak diğer  beş adaya karşı kolay bi zafer elde ettiğini duyurdu.

Kazakistan’daki yaklaşık 12 milyon uygun seçmenin 8,3 milyonun oy kullandığı belirtildi.

Kazakistan'da ilk sonuçlara göre Tokayev yeniden cumhurbaşkanı oldu.

TOKAYEV KARARNAME ÇIKARMIŞTI


Diğer taraftan Kazakistan’daki erken seçimler, Tokayev tarafından Eylül ayı sonlarında, sandıkların "tüm siyasi sistemin radikal bir şekilde sıfırlanmasına yol açacak bir seçim döngüsünü" başlatacağını belirten bir kararname ile yapıldı.

Kararname, Tokayev'in cumhurbaşkanlığı süresini beş yıldan yedi yıla çıkaran ve gelecekteki cumhurbaşkanlarının ikinci bir dönem görev yapmasını engelleyen bir anayasa değişikliğini onaylamasının ardından geldi.

Aynı kararname ile ayrıca, 2019'da görevden ayrılan ülkenin eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in anısına başkentin adının Nur-Sultan olarak değiştirilmesinin ardından tekrar Astana olarak değiştirildi. Tokayev, petrol zengini Orta Asya ülkesini  otuz yıl boyunca yöneten Nazarbayev'den Mart 2019'da devraldı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap