SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kazakistan: KGAÖ ülkeden tamamıyla çekildi

Kazakistan: KGAÖ ülkeden tamamıyla çekildi

19 Ocak 2022 Çarşamba - 16:11




Kazakistan Savunma Bakanlığı, 6 Ocak'ta ülkeye konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü'nün topraklarından tamamıyla çekildiğini ve şu anda ülkede yabancı askeri birliklerin bulunmadığını bildirdi.





Kazakistan Savunma Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Departman Başkanı Oljas Hüseyinov, KGAÖ Barış Gücü'nün ülkeden çekilme süreci ile ilgili düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Hüseyinov, bugün KGAÖ Barış Gücü'nün tamamıyla ülke topraklarından çekildiğini belirterek, "KGAÖ Barış Gücü'ne ait teçhizat ve askerlerin yer aldığı son uçak Almatı'dan uğurlandı. Şu anda Kazakistan topraklarında yabancı devletlerin askeri birlikleri bulunmuyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talimatı üzerine KGAÖ Barış Gücü'nün 13 Ocak’tan itibaren ülkeden kademeli olarak çekilmeye başladığını hatırlatan Hüseyinov, sözkonusu askeri birliklerin, durumu istikrara kavuşturmak amacıyla ülkesinde görevlendirildiğini sözlerine ekledi.

Rusya da son birliklerini çekmişti

Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada son Barış Gücü birliklerinin Kazakistan topraklarından ayrıldığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak'ta LNG'ye yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleşmesiyle başlayan protestolar ülke geneline yayılarak dünya gündemine oturmuştu.


Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Kazakistan’ın "dış bağlantılı terör gruplarının saldırısıyla karşı karşıya kaldığını ve üyesi oldukları KGAÖ’dan 1992 ve 2007 yıllarında imzalanan anlaşmaların 3'üncü ve 4'üncü maddeleri gereği destek istediklerini" açıklamıştı. KGAÖ’nun sözkonusu maddelerine göre, örgüte üye ülkelerin herhangi birine yapılan dış saldırı tüm üye ülkelere yapılmış bir eylem olarak kabul ediliyordu.

6 Ocak’ta 2 bin 500 kişilik askeri birlik ve 250 teçhizattan oluşan KGAÖ Barış Gücü ülkeye konuşlandırılmıştı. Rusya, Belarus, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikistan’ın askeri birliklerinden oluşan KGAÖ Barış Gücü'nün ise sadece stratejik ve sosyal tesislerin güvenliğini sağlamaktan sorumlu olacakları belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Tokayev, 11 Ocak’ta Meclis’te yaptığı konuşmada, ülkede anayasal düzenin sağlandığını ve KGAÖ Barış Gücü'nün 19 Ocak’a kadar ülkeden tamamıyla çekileceğini duyurmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap