SON DAKİKA



Haber > Dünya > Kabil'deki Hindu ve Sih tapınağı saldırısını IŞİD-H üstlendi

Kabil'deki Hindu ve Sih tapınağı saldırısını IŞİD-H üstlendi

19 Haziran 2022 Pazar - 17:33




Afganistan'ın başkenti Kabil'de dün gerçekleştirilen Hindu ve Sih tapınağına düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıyı IŞİD-H üstlendi.





Taliban yönetiminin İçişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Nafi Takur, basına yaptığı açıklamada, Kabil'in Karte-i Pervan bölgesinde Hindu ve Sih tapınağına sabah saatlerinde bombalı ve silahlı saldırı düzenlendiğini söylemişti.

Pazar günü terör örgütü IŞİD'in Horasan kolu IŞİD-H'nin, telegram hesabından yaptığı açıklamada, saldırının Hindistan'da, İslam dinine ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren ifadeler kullanılması ardından "intikam" için yapıldığı ifade edilerek, örgüt tarafından üstlenildi.

Terör örgütü IŞİD-H Telegram paylaşımında intihar bombacısı Ebu Muhammed El Tacik'in tapınağa girişte güvenlik görevlisine bir el bombası atarak onu öldürdüğünü sonrasında ise "Bir tüfek, tabanca ve el bombalarıyla silahlanmış olarak tapınakta ibadet edenlere ateş etmeye başladığını" açıkladı.

Hindu ve Sih tapınağına saldırı

Afganistan'ın başkenti Kabil'de dün, Hindu ve Sih tapınağına silahlı ve bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırganların düzenlenen operasyon sonucu etkisiz hale getirildiğini ifade edilmiş bir Sih ile bir Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirtilmişti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, saldırı tapınakta Hindu ve Sih dini mensuplarının gerçekleştirdiği bir tören sırasında yapılmıştı. Taliban güçleri tapınağa giden tüm caddeleri trafiğe kapatmıştı.


Öte yandan Mart 2020'de de Kabil'in Şor Bazar bölgesinde Sihlere ait bir tapınağa terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Hz. Muhammed'e yönelik hakaret

Hindistan'da, İslam dinine ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren ifadeler kullandığı gerekçesiyle BJP Sözcüsü Nupur Sharma'nın görevine son verildiği ve Yeni Delhi Medya Başkanı Naveen Kumar Jindal'ın da partiden ihraç edildiği bildirilmişti.

Sharma hakkında, 3 Haziran'da katıldığı televizyon programında, İslam dinine ve Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içeren ifadeler kullanması üzerine partisi tarafından görevden uzaklaştırma kararı verilmişti.

Sözcü Sharma'nın yanı sıra Naveen Kumar Jindal da sosyal medyada "dini değerleri aşağıladığı" gerekçesiyle partiden ihraç edilmişti.

Afganistan'daki Hindu ve Sihler

Afganistan'da yaşayan Hindu ve Sihlerin tarihi bin yıllık geçmişe dayanıyor. Topluluk mensupları genellikle ticaret ve tababetle uğraşıyor. Afganistan'daki Sih ve Hindu nüfusu 1940'larda 250 bine kadar çıkmıştı.


Sovyet işgali sırasında 1979 yılında ve takip eden iç savaşlar nedeniyle toplum büyük ölçüde azaldı. Çoğu Pakistan veya Hindistan'a göç ederken, bazıları da Kuzey Amerika ve Avrupa'ya yerleşti. Taliban, yönetimde olduğu 1996-2001 döneminde, Sihler ve Hinduları kimlik tespiti için sarı kol bantları takmaya ve evlerinin üzerine sarı bayraklar asmaya zorlamıştı.

Afgan Sihlerinin ve Hindularının çoğu, Afgan geleneklerini benimseyerek yerel kültüre ayak uydurdu. Peştuca veya Darice konuşmayı bilen azınlığın, kendi aralarında ise Pencabi dili yaygın.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap