SON DAKİKA



Haber > Dünya > Japon Meclisi'nden Doğu Türkistan kararı: İnsan hakları ihlal ediliyor

Japon Meclisi'nden Doğu Türkistan kararı: İnsan hakları ihlal ediliyor

01 Şubat 2022 Salı - 14:43




Japonya Temsilciler Meclisinde (Şuugiin) Çin'de Doğu Türkistan dahil bazı bölgelerde "ciddi insan hakları durumlarına yönelik endişe taşındığını" bildiren karar onaylandı.





Japonya’dan işgalci Çin’i uluslararası platformumda zora sokacak hamle geldi.

Japonya'da, Çin işgalindeki Doğu Türkistan ve Hong Kong Özel İdare Bölgesi dahil Çin'deki "insan hakları durumlarına" yönelik endişe taşındığını bildiren meclis kararı kabul edildi.

Söz konusu durumlara Japon hükümetinin yapıcı müdahale etmesi çağrısı yapılan kararda Pekin yönetiminin sorumluluk alması talep edildi.

Doğu Türkistan’a atıfta bulunulan kararda "statükonun zor kullanılarak değiştirilmesini, ciddi insan hakları durumlarında, uluslararası topluma tehdit olarak algılıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası toplumun, Çin'deki dini özgürlüklerin ihlal edilmesi konusundaki endişelerine işaret edilen kararda, Japonya hükümetine, söz konusu durumlara ilişkin bilgi toplaması ve tüm resmin farkına varması çağrısı yapıldı.


İnsan hakları sorunlarının "bir ülkenin iç işlerinin ötesine geçtiği ve uluslararası toplumu ilgilendirdiği" vurgulanan kararda, söz konusu bölgelerde zulüm altında yaşadığını iddia eden kişilerin varlığına ve diğer ülkelerin de bu kişilere yardım tekliflerine dikkat çekildi.

Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, kararın ardından yaptığı açıklamada, "Değerlerimizi paylaşan ülkelerle iş birliği halinde çalışıyoruz. Bu kararın amacını temel alarak, hükümet uluslararası toplumla yakın iş birliğini sürdürecek." dedi.

Kaynaklara göre Danışma Meclisinin de benzer bir kararı, hafta içi başlayacak Pekin 2022 Kış Olimpiyatları sonrası kabul edeceği kaydedildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap