SON DAKİKA



Haber > Dünya > İtalyan bankaları çıkmaza girdi!

İtalyan bankaları çıkmaza girdi!

08 Temmuz 2016 Cuma - 17:41




İtalyan bankalarındaki önlenemez zararın kapatılması adına ek kurtarma paketi gündeme gelirken, AB yasası ekonomik düzelmenin önüne set çekiyor.





İtalya'daki yavaş büyüme ve yüksek işsizlik oranı, İtalyan bankalarının verdiği kredilerin yaklaşık yüzde 17'sinin geri ödenemez hale gelmesine ve takibe düşmesine yol açmış durumda. Dünyanın en eski bankası olan Monte dei Paschi Siena'nın da hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 80'e yakın değer yitirdi.

Geri ödenmeyen krediler nedeniyle 360 milyar euro civarında bir kayıpla yüz yüze olan İtalyan bankaları yılbaşından bu yana ortalama yüzde 50'nin üzerinde değer yitirdi.

'İLACIMIZ 40 MİLYAR EURO'

Özellikle İngiltere'de yapılan referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) yönünde karar çıkmasından sonra İtalyan bankalarındaki satış baskısı hız kazandı ve 'Kurtarma paketi gerekecek' söylemlerini artırmaya başladı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, bankaları içine düştükleri zor durumdan kurtarıp ülkenin daha derin bir krize sürüklenmemesi için 40 milyar euroluk bir kurtarma paketi hazırlanabileceği fikrini ortaya attı.


AB'DEKİ YENİ DÜZENLEME ÇIKMAZA SOKUYOR

Kamu kaynaklarının özel bankalara aktarılmasından önce, söz konusu bankaların kreditörlerinin elini taşın altına koyup alacaklarının bir kısmından feragat etmesi şeklinde özetlenebilecek olan AB yasası, ancak vatandaşların ödediği vergilerle hazırlanan kurtarma paketlerinin önünde büyük engel teşkil ediyor.

AB'deki bu yasal düzenlemenin amacı, büyük finansal kuruluşların vatandaşların ödediği vergilerdense, kreditörlerin belli miktarda zararı kabullenmesi yoluyla düzlüğe çıkarılması.

Sadece kreditörlerin atacağı adımlar işe yaramazsa devlet desteğinin devreye sokulması öngörülüyor.

'ÇIKIŞ YOLU ARIYORUZ'


Bugün Roma'da düzenlenen bir konferansta bankacılara seslenen İtalyan Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, bankalara kamu kaynağı aktarılmasının her tür yolunu incelediklerini söylüyor. Padoan, Euro Bölgesi ülkelerinin banka kurtarmasına getirilen yasak sebebiyle AB kurallarını ihlal etmeden bankalara kamu desteği aktarmanın yollarını aradıklarını ifade etti.

'KURALLAR ESNETİLMELİ'

Avrupa Merkez Bankası'nın Portekizli Başkan Yardımcısı Vitor Constancio ise yeni kuralın harfiyen uygulanmasının doğru olmayacağı görüşünü ileri sürdü.

Madrid'de düzenlenen bir konferansta konuşan Constancio, finansal kuruluşlara 'küçük çaplı' kamu desteğinin önlenmemesi gerektiğini ifade ederek "Yeni düzenlemenin aşırı katı biçimde uygulanması, finansal sektörü daha derin bir açmaza itebilir" diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap