SON DAKİKA



Haber > Dünya > İsveç'in Bağdat Büyükelçiliği ateşe verildi

İsveç'in Bağdat Büyükelçiliği ateşe verildi

20 Temmuz 2023 Perşembe - 11:11




Irak'ın başkenti Bağdat'ta toplanan yüzlerce gösterici, bugün İsveç'te planlanan Kur'an'ı Kerim yakma provokasyonu nedeniyle İsveç Büyükelçiliği'ni yaktı. Elçilik çalışanlarının güvende olduğu açıklandı.





2023'ün ilk haftalarından itibaren birçok provokasyona sahne olan İsveç'te, yeni bir provokasyonun hazırlığı var. Bugün bir kez daha Kur'an-ı Kerim yakılmasına izin verildi. İsveç'te yaşayan Irak göçmeni Salvan Momika, 28 Haziran tarihinde Kurban Bayramı'nın birinci günü gerçekleşen skandal eylemini tekrarlamak için yetkililerden izin aldı. Eski bir Haşdi Şabi milisi olan Momika ve yanındakiler, ayrıca Irak bayrağını da ateşe vermeyi planlıyor.

Provokasyon öncesinde Irak'ta öfkeli göstericiler başkent Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği önünde toplandı. Irak çevik kuvvet polisi göstericileri elçilikten uzaklaştırmak için tazyikli su sıktı, dağılmayan göstericiler güvenlik güçleri tarafından elektrikli coplarla kovalandı. Sabaha doğru büyükelçiliğe giren protestocular, binayı ateşe verdi.

AFP'ye konuşan bir gösterici, "Sabaha kadar beklemedik, şafakta içeri girdik ve İsveç elçiliğini ateşe verdik" dedi.

Dini lider Mukteda el Sadr yanlıları tarafından düzenlenen gösteriye katılanlar ellerinde Kur'an-ı Kerim taşıdı.

Protestoya katılanlardan Hasan Ahmed, "Bugün sevgi ve inançla ilgili olan Kur'an'ın yakılmasını kınamak için seferber olduk. İsveç hükümetinden ve Irak hükümetinden bu tür girişimleri durdurmalarını talep ediyoruz" diye konuştu.

BÜYÜKELÇİLİK ÇALIŞANLARI GÜVENDE

Güvenlik güçleriyle Iraklı göstericiler arasında çatışma yaşanırken çok sayıda itfaiye ekibi yangını söndürmek için olay yerine geldi. Saldırı sırasında elçiliğin boş olup olmadığı ya da personelin tahliye edilip edilmediği bilinmiyor.


Ancak İsveç Dışişleri Bakanlığı Bağdat'taki büyükelçilik çalışanlarının 'güvende' olduğunu açıkladı. "Irak makamları diplomatik misyonların ve personelinin korunmasından sorumludur" diyen bakanlık, elçiliklere ve diplomatlara yönelik saldırıların 'Viyana Sözleşmesinin ciddi bir ihlali' olduğunu vurguladı.

IRAK YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Irak Dışişleri Bakanlığı da elçiliğin kundaklanmasını kınadı ve güvenlik güçlerini sorumluları tespit etmeye çağırdı.Bakanlıktan yapılan açıklamada, hükümetin olayın aydınlatılması için güvenlik birimlerine acil soruşturma talimatı verdiği kaydedildi.

SKANDAL İZİN

İsveçli yetkililer, Perşembe günü Stockholm'deki Irak Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim ve Irak bayrağının yakılacağı provokasyona onay verdi. İsveç medyasına göre, provokasyonun arkasında yine Salvan Momika var.

İran destekli Haşdi Şabi paramiliter grubunun üniformalarıyla çekilmiş fotoğrafları ortaya çıkan Salvan Momika, 28 Haziran'da Kurban Bayramı sırasında Stockholm'ün en büyük camisinin önünde Kur'an-ı Kerim yakmış, provokasyon başta Türkiye olmak üzere büyük tepkiyle karşılanmıştı. Irak'taki Sadr destekçileri ise, bir gün sonra İsveç büyükelçiliğini basmıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap