SON DAKİKA



Haber > Dünya > İsveç ve Danimarka formül arıyor

İsveç ve Danimarka formül arıyor

01 Ağustos 2023 Salı - 11:33




Kuran yakma eylemlerinden büyük rahatsızlık duyan, ancak ifade özgürlüğüyle ilgili kanunlar nedeniyle izin vermek zorunda kalan İsveç ve Danimarka hükümetleri, bu tür eylemleri yasaklamak için adım atıyor





Kuran yakma eylemlerinin yasaklanacağına dair emareler bir süredir İskandinav ülkelerinin hükümetlerinden geliyordu. Özellikle İsveç yönetimi, eylemlerin ülkeyi birçok konuda zor durumda bıraktığını ifade ediyordu. Nitekim Danimarka Dışişleri Bakanlığı’ndan Pazar günü yapılan açıklamada, ‘başka ülke, kültür ve dinlerin aşağılandığı bu tarz eylemlerin Danimarka için ciddi diplomatik ve güvenlik sorunlarına neden olabileceği ve bunların engellenmesinin yollarının hükümetçe aranacağı’ belirtildi. Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen “Bu saldırgan ve düşüncesizce eylemler birkaç kişi tarafından yapılıyor ve bu kişiler Danimarka toplumunun dayandığı değerleri temsil etmiyor” dedi. Rasmussen bununla birlikte, eylemleri engelleyecek yasal çerçevenin, anayasa tarafından korunan ifade özgürlüğü sınırlarını gözeterek çizilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Yasal durum inceleniyor

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da konuyla ilgili olarak Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yakın iletişimde olduklarını ve benzer bir çalışmayı İsveç’te de yaptıklarını belirtti. Kristersson “Ulusal güvenliğimizi, İsveç’teki ve dünyadaki İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek tedbirleri değerlendirmek için yasal durumu analiz etmeye de başladık” dedi.
Her iki ülke yetkilileri de Kuran yakılmasından üzüntü duyduklarını ancak “ifade özgürlüğünü koruyan kurallar” çerçevesinde buna müdahale edemeyeceklerini ifade ediyordu. İsveç ve Danimarka’da bu tür eylemler gerçekleştirmek isteyen kişiler polisten izin alıyor ve siyasilerin müdahale şansı bulunmuyordu.

 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap