SON DAKİKA



Haber > Dünya > İsrail Ürdün'ü kıskacına aldı! İşbirliği anlaşması imzalandı

İsrail Ürdün'ü kıskacına aldı! İşbirliği anlaşması imzalandı

23 Kasım 2021 Salı - 16:17




İsrail ve Ürdün, Dubai´de düzenlenen bir törenle BAE ve ABD'nin arabuluculuğunda, bir işbirliği anlaşması imzaladılar. Bu anlaşma ile İsrail, Ürdün'ü de avucunun içine almış oldu.





İsrail Enerji Bakanı Karin Elharrar, BAE İklim Değişikliği ve Çevre Bakanı Mariam Al Muhairi, Ürdün Su Bakanı Muhammed el Neccar ve ABD'nin İklim Özel Temsilcisi John Kerry pazartesi günü Dubai'deki World Expo'da iklim işbirliği anlaşması için bir araya geldi. Anlaşmaya göre Ürdün, bir güneş paneli inşa edip İsrail'e 600 megavat elektrik ihraç edecek ve güneş enerjisi depolama konusunda çalışmalar yapacak. İsrail ise su arıtma tesislerinden 200 milyon metreküp suyu Ürdün'e ihraç edecek.

Ürdün Su Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail'le imzalanan "niyet beyanı"nın 2022 yılı boyunca sürecek fizibilite çalışmaları anlamına geldiği, bunun bir teknik veya hukuksal anlaşma anlamına gelmediği belirtildi. Üç ülke arasındaki niyet beyanı sonucunda, Ürdün'ün yıllık 200 milyon metreküp suya kavuşabileceğine dikkat çekilen açıklamada, Ürdün'ün yıllık olarak bahsi geçen su miktarına ulaşmaması halinde imzalanan niyet beyanının yürürlüğe girmeyeceğine vurgu yapıldı.

Su Bakanlığı Sözcüsü Ömer Selame, Ürdün'ün gelecekte su kaynaklarına yönelik artacak ihtiyaçları doğrultusunda bu projenin ortaya çıktığına işaret etti. Ürdün, BAE ve İsrail, enerji ve su alanında ortak bir projenin fizibilite çalışmaları için dün Dubai'de "niyet beyanı" imzalamıştı.

ÜRDÜN SUYA ERİŞİM KONUSUNDA EN FAKİR İKİNCİ ÜLKE

Ürdün devlet televizyonu internet sitesinde 12 Ekim 2021'de yayımlanan haberde, ülkenin, İsrail ile 1994'te imzaladığı Vadi Arabe Anlaşması'nda yer alan miktara ek olarak, 50 milyon metreküp su alımını öngören anlaşma yaptığı aktarılmıştı. Ürdün, küresel su endeksine göre dünyanın su konusunda en fakir ikinci ülkesi olarak kayıtlara geçmiş durumda.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap