SON DAKİKA



Haber > Dünya > İran Süreyya uydusunu başarıyla fırlattı

İran Süreyya uydusunu başarıyla fırlattı

20 Ocak 2024 Cumartesi - 13:16




İran devlet medyası, Süreyya uydusunun şimdiye kadarki en yüksek yörüngeye başarılı bir şekilde fırlatıldığını duyurdu. İran Uzay Örgütü'ne ait uydunun fırlatılarak 750 kilometrelik yörüngeye oturtulduğu belirtildi.





ABC News'te yer alan habere göre, Batı'nın Tahran'ın balistik füzelerini geliştirmesinden korktuğu bir programın sonuncusu olan, şimdiye kadarki en yüksek yörüngeye başarılı bir uydu fırlatması gerçekleştirdiğini söyledi.

Devlet haber ajansı IRNA , fırlatılan Süreyya uydusunun üç aşamalı bir roketle Dünya yüzeyinden yaklaşık 750 kilometre yüksekte bir yörüngeye yerleştirildiğini söyledi.
Raporda, fırlatmanın İran'ın sivil uzay programının yanı sıra İran Devrim Muhafızları'nın uzay programının bir parçası olduğu belirtildi.

ABD'DEN İRAN'A UYDU FIRLATMA UYARISI

ABD daha önce İran'ın uydu fırlatmalarının BM Güvenlik Konseyi kararına aykırı olduğunu belirtmiş ve Tahran'a nükleer silah taşıyabilecek balistik füzelerle ilgili hiçbir faaliyette bulunmaması çağrısında bulunmuştu. İran'ın balistik füze programına ilişkin BM yaptırımlarının süresi geçen Ekim ayında sona ermişti.

ABD istihbarat topluluğunun 2023 dünya çapındaki tehdit değerlendirmesi, uydu fırlatma araçlarının geliştirilmesinin, benzer teknolojiyi kullanması nedeniyle İran'ın kıtalararası balistik füze geliştirmesi için "zaman çizelgesini kısalttığını" söyledi.

Kıtalararası balistik füzeler nükleer silahların taşınmasında kullanılabilir. İran'ın nükleer programı, dünya güçleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın çökmesinden sonra artık uranyumu silah düzeyine her zamankinden daha yakın bir seviyeye yaklaştırdı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı başkanı, Tahran'ın "birkaç" nükleer silaha yetecek kadar zenginleştirilmiş uranyuma sahip olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap