SON DAKİKA



Haber > Dünya > İran ile Avrupa ile arasında bir ilk!

İran ile Avrupa ile arasında bir ilk!

07 Kasım 2016 Pazartesi - 17:34




İran Petrol Bakanlığı Güney Pars doğalgaz sahasının 11. fazının geliştirilmesi konusunda Fransız Total şirketi ile anlaştı. Bu nükleer uzlaşının ardın





Petrol bakanlığı Körfez'deki doğalgaz alanında yapılacak 6 milyar dolarlık gaz üretimi anlaşmasının 6 ay içinde son halini alacağını belirtti.

 Anlaşmaya göre gaz üretimini Total şirketinin öncüsü olduğu, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve İranlı Petropars şirketini içeren bir konsorsiyum gerçekleştirecek. İran Ulusal Petrol Rafine ve Dağıtım Şirketi Genel Müdürü Abbas Kazemi " İran son 100 yılda ilk kez petrol ürünleri ihracatcısına dönüştü" dedi.

 TOTAL İRAN'A GERİ DÖNDÜ

Anlaşma İran ile Batılı ülkeler arasında gerçekleşen nükleer uzlaşı ile Tahran yönetimine uygulanan ekonomik ambargoların azaltılmasının ardından geldi. Fransız Total şirketi 2012'de Fransa'nın bu ülkeye uygulanan ekonomik ambargolara katılması üzerine ülkedeki faaliyetlerini sonlandırmıştı. Total ile İran arasında 11. fazda gaz üretimi konusunda 2004'te anlaşmaya varılsa da anlaşma hayata geçmemişti. Bu bölgenin geliştirilmesi konusunda Çin Ulusal Petrol Şirketi ile 2009'da imzalanan 5 milyar dolarlık anlaşma da 2013'te Çin tarafının anlaşmanın gerekliliklerine uymaması nedeniyle iptal edilmişti. Körfez'de bulunan ve İran ile Katar arasında paylaşılan Güney Pars doğalgaz sahası 14 milyar metreküp, yani dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yüzde 8'ini barındırıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap