SON DAKİKA



Haber > Dünya > İran gazetesindeki analiz ABD'de yankı buldu: Hamas baskınını Kasım Süleymani planladı!

İran gazetesindeki analiz ABD'de yankı buldu: Hamas baskınını Kasım Süleymani planladı!

17 Ekim 2023 Salı - 10:57




Tahran yönetimi 7 Ekim sabahı İsrail'i gafil avlayan saldırının arkasında olduğunu birçok kez en üst düzeyde reddetti ancak rejimin sesi Kayhan gazetesindeki makale, baskının ABD füzeleriyle ölen Ortadoğu'nun en korkulan ismi Kasım Süleymani tarafından yıllar önce planladığını öne sürdü.





İsrail'in 50 yıl sonra ilk kez resmi savaş ilan etmesine yol açan Hamas'ın 7 Ekim saldırısı, Ortadoğu'daki fay hatlarının tetiklenmesine yol açtı. Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonuna aynı gün Gazze'ye hava saldırılarıyla misillemede bulunan İsrail, 2,3 milyon insanın yaşadığı 365 kilometrekarelik şeridi tamamen kuşattı. İsrail jetleri on gündür Gazze'yi bombardımana tutuyor, saldırılarda bazı mahalleler haritadan silindi ve 3 bine yakın Filistinli yaşamını yitirdi.

ABD'nin başını çektiği Batılı ülkeler savaş başlar başlamaz anında İsrail'in yanında saf tuttu, Washington uçak gemisi USS Gerald R. Ford'un başını çektiği filoyu İsrail'e destek için Doğu Akdeniz'e konuşlandırdı. Aslında ABD ve İngiltere'nin Doğu Akdeniz'e yaptığı yığınağın hedefinde, Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah vardı. İran destekli Hizbullah 8 Ekim tarihinde İsrail'le çatışmaya girdi, sınır hattında günlerdir patlama sesleri kesilmiyor. Lübnan sınırına tanklar ve zırhlı birlikler konuşlandıran İsrail, birçok yerleşimi tahliye etti ve kuzey sınır hattında dört kilometrelik bir tampon bölge oluşturdu. Gazze'yi hedef alan kara operasyonuna hazırlanan İsrail ordusu, Hizbullah'ın kuzeyden yeni bir cephe açmasından korkuyor.
 

ELLERİNDEN ÖPTÜ!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ortadoğu turuna Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı müttefikleri Lübnan ve Suriye'ye göndererek yanıt veren İran, İsrail'i Gazze'ye bir kara operasyonuna kalkışmaması için uyarıyor. Tahran yönetimine göre, İsrail tanklarının Gazze'ye girmesi kaçınılmaz bir şekilde bölgesel bir çatışmayı tetikleyebilir.

Hamas'ın 7 Ekim baskınında İran'ın rol aldığı yönündeki haberler bizzat dini lider Ali Hamaney tarafından yalanlandı ancak Hamaney saldırıyı yapanların ellerinden öptüğünü söylemekten de geri kalmadı. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Ali Bakara ise, Rus devlet televizyonunda açık açık "İran bize silah ve para veriyor; Hizbullah yanımızda; Rusya bize sempati duyuyor" dedi.


ÖLÜMÜNDEN NEREDEYSE DÖRT YIL SONRA KASIM SÜLEYMANİ

ABD'li yetkililer İran'ın Hamas'a saldırı için destek verdiğine dair somut bir kanıt olmadığını belirtirken, Washington merkezli MEMRI'de İsrail-Hamas savaşına dair bir analiz yayımlandı. Açılımı Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü olan MEMRI'ye göre, Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas 7 Ekim saldırısını uzun süredir planlıyordu.

Enstitüye göre kuruluşundan bu yana İsrail'i yok etmek isteyen İran için Hamas, Filistin İslami Cihat Örgütü, Lübnan'daki Hizbullah, Irak ve Suriye'deki çeşitli Şii milis gruplarıyla birlikte kilit bir parça.

Analizdeki en dikkat çekici kısım ise, Hamas baskınını planlayan ismin bir dönem Ortadoğu'nun en korkulan figürü olan Kasım Süleymani olduğu iddiası. İran'ın yurt dışındaki operasyonlarını yöneten Kudüs Gücü'nün başındaki Kasım Süleymani, 2020'nin ilk günlerinde ABD'ye ait bir insansız hava aracının ateşlediği füzelerle Irak'ın başkenti Bağdat'ta öldürüldü. Neredeyse İran-ABD savaşına neden olacak suikastın ardından Tahran yönetimi intikam yeminleri etti, Irak'ta konuşlu ABD üssüne çok sayıda füze fırlattı.

KAYHAN GAZETESİNDEKİ SATIRLAR


MEMRI, İran medyasında çıkan makalelere dayandırdığı analizinde Kasım Süleymani'nin beş yıllık planlar dahilinde Filistin'de bulunan örgütlerle muhtemel bir saldırıyı 'formüle' ettiğini yazdı. Nitekim, İran'da rejimin sesi olarak bilinen Kayhan gazetesinde yer alan bir makalede, 7 Ekim baskınının tam üç yıl önce Süleymani tarafından planlandığı öne sürüldü. Kayhan, söz konusu yazıda "Filistin'deki direniş gruplarının bu beş yıllık plana sadık kalması, Süleymani'nin şehadetinin bir meyvesi ve intikamının bir parçası" ifadesini kullandı.

Kayhan ayrıca dini lider Hamaney’in geçen yıl 'fetih' vaadinde bulunduğunu ve bu yıl da 'tam fethin duyurusunun' olacağını söylediğine de dikkat çekti. Gazeteye göre, Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu Hamaney’in bahsettiği İsrail’in fethinin bir parçası.
 

BLINKEN'A SORULDU

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Ortadoğu turunun başında MEMRI'nin söz konusu raporu soruldu. ABD'nin bir numaralı diplomatı, soruya "İran'ın Hamas ile yıllar öncesine dayanan bir ilişkisi var. Hamas, İran'dan destek almasaydı Hamas olmazdı. Daha önce de söyledik, İran'ın İsrail'e düzenlenen saldırının arkasında olduğuna dair somut bir kanıt yok. Bu elbette öyle olmadığı anlamına gelmiyor ama kanıt yok" yanıtını verdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap