SON DAKİKA



Haber > Dünya > İran: Ekonomik yaptırımların kaldırılması kırmızı çizgimiz

İran: Ekonomik yaptırımların kaldırılması kırmızı çizgimiz

07 Şubat 2022 Pazartesi - 16:53




İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ekonomik yaptırımların kaldırılmasının Tahran yönetiminin kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.





İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, başkent Tahran'daki Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yarın 8'inci turu düzenlenecek nükleer müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Nükleer anlaşmayla ilgili ekonomik yaptırımların kaldırılması İran'ın kırmızı çizgisidir. Beklentimiz, ABD heyetinin Washington'dan Viyana'ya döndüğünde ajandalarında ABD'nin siyasi kararı olan yaptırımların nükleer anlaşma kapsamında kaldırılması ve olumlu söylemlerin icraata dönüştürülmesinin bulunmasıdır."

Nükleer anlaşmadan çıkması sonrasında Washington yönetiminin ekonomik kayıplarını İran halkına ödetme yoluna gitmesinin doğru bir yöntem olmadığına değinen Hatibzade, ABD'nin İran halkının güvenini kazanmak için çaba göstermesi gerektiğini savundu.

İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında 2015 yılında imzalanmıştı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesi kararı sonrasında İran'a uygulanan ekonomik yaptırımlar tekrar uygulanmaya konmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.


KOEP'in yürürlüğe konulmasına yönelik görüşmeler, 29 Kasım 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlamıştı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap