SON DAKİKA



Haber > Dünya > Irak ABD'nin ülkedeki askeri varlığını sonlandırıyor

Irak ABD'nin ülkedeki askeri varlığını sonlandırıyor

05 Ocak 2024 Cuma - 21:42




Bağdat'tan Haşdi Şabi liderini öldüren Washington'a sert tepki





Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin ofisi, Irak hükümetinin ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Irak'taki misyonunun bitirilmesi için hazırlık yapmak üzere ikili bir komite oluşturduğunu açıkladı. Söz konusu açıklama, ABD'nin başkent Bağdat'ta düzenlediği hava saldırısında Haşdi Şabi'ye bağlı milis gücü Nuceba Hareketi liderlerinden Ebu Takva es-Saidi'yi öldürmesinden bir gün sonra yapıldı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 4 Ocak Perşembe günü yaptığı günlük basın toplantısında, es-Saidi'nin tehdit olarak görüldüğü için Irak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü açıklamıştı. Saldırının detayları ve öncesinde Irak hükümetinin bilgilendirilip bilgilendirilmediği konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Ryder, "Her zaman meşru müdafaa hakkımızı saklı tutarız ve personelimizi korumak için gerekli tedbirleri alırız" ifadesini kullandı.

IRAK SALDIRIYI 'TERÖR EYLEMİ' OLARAK TANIMLAMIŞTI "

Haşdi Şabi Bağdat Kuşağı" isimli kurumdan yapılan yazılı açıklamada, Komutan Yardımcısı Ebu Takva es-Saidi'nin Irak'ın başkenti Bağdat'ta ABD saldırısında öldürüldüğü duyurulmuştu. Yerel medyada çıkan haberlerde de Bağdat'ta Haşdi Şabi Lojistik Dairesi'nin hava saldırısına maruz kaldığı ve yaralılar olduğu kaydedilmişti. Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'nin Askeri Sözcüsü General Yahya Resul, konuya dair yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Sudani tarafından verilen resmi izinle çalışan Haşdi Sabi'ye yönelik saldırının 'gerekçesi olmadığını' belirtmişti. Resul, saldırıyı 'adeta bir terör eylemi' şeklinde nitelendirerek bu olayın Irak Silahlı Kuvvetleri ile saldırıdan sorumlu tuttukları ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığını kaydetmişti.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap