SON DAKİKA



Haber > Dünya > İngiltere'de yoğun aşılamaya rağmen Hint varyantının tetiklediği üçüncü dalga korkusu

İngiltere'de yoğun aşılamaya rağmen Hint varyantının tetiklediği üçüncü dalga korkusu

01 Haziran 2021 Salı - 14:44




Hint varyantının hızla yayıldığı İngiltere'de yoğun aşı kampanyasına rağmen artan vaka sayısı üçüncü dalga korkusunu körüklüyor. (Berrak Kanbir Rodriguez Sanmartin/Euronews)





Hint varyantının hızla yayıldığı İngiltere'de yoğun aşı kampanyasına rağmen artan vaka sayısı üçüncü dalga korkusunu körüklüyor.

Yeni ve gelişen solunum virüsü tehditlerine karşı İngiliz hükümeti danışma grubu üyelerinden Prof Dr Ravi Gupta ülkede üçüncü dalganın ilk işaretlerinin görüldüğü uyarısında bulundu.

Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Gupta ülkede vaka sayısı henüz düşük olsa da Hint varyantının üstel büyümeyi körüklediğini belirtti.

Gupta ve hükümete tıbbi konularda danışmanlık veren bilim kurulunun birçok üyesi ülkede 21 Haziran'da başlaması planlanan tam açılma takviminin ertelenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Çevre Bakanı George Eustice hükümetin henüz tam açılma takvimi konusunda kesin kararını iki hafta içinde vereceğini ve bu süreçte toplanan verilerin dikkatle inceleneceğini belirtti. Yeni varyantların risk değerlendirmesinde bir değişiklik yaratmaması hükümetin belirlediği açılma şartlarından biri.

Yeni bir dalganın yaşanması durumunda İngiliz Sağlık Hizmeti (NHS)'nin önceden biriken sağlık hizmetleri ve artan vakalarla yoğunlaşan hastane talebiyle yeniden yükü taşımakta zorlanabileceğini belirten uzmanlar, ülkedeki sağlık çalışanlarının da henüz birinci ve ikinci dalganın yorgunluğunu üzerinden atmaya fırsat bulamadığına dikkat çekiyor.

Kış aylarında yaşanan ikinci dalgayla uygulanan kapanma sonrası açılma takviminin ilk aşaması 8 Mart'ta, ikinci aşaması, 12 Nisan'da ve üçüncü aşaması ise 17 Mayıs'ta hayata geçirilmişti. Başta iş dünyası olmak üzere bütün gözler sosyal mesafe ve maske uygulamalarının da kaldırılmasının beklendiği tam açılma takviminde işaretlenen 21 Haziran için verilecek karara çevrili.

İKİNCİ DOZ AŞILAMADA HIZLANMA ÇAĞRISI

Hükümetin dün açıkladığı rakamlara göre son birkaç gündür 3 binin üzerinde seyreden yeni vaka sayısının yanı sıra hastaneye yatış sayısı da artma eğiliminde.

Ülkede Hint varyantının yüksek düzeyde seyrettiği 20 kadar noktada yoğun test ve 18 yaş üstü herkes için aşılama girişimi sürüyor. Ancak bilim insanları hükümete ikinci doz aşılamanın hızlandırılması çağrısı yapıyor.

Bir doz aşının Hint ya da yeni adıyla Delta varyantı üzerinde yeterince etkili olmadığına işaret eden uzmanlar bu varyantın ülkede yaygın diğerlerinden daha bulaşıcı olduğuna ve çok kısa bir zamanda hastaneye yatışlarda artışa neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

İngiliz Halk Sağlığı Kurumu ilk defa Hindistan'da görüldüğü için Hint varyantı olarak adlandırılan B.1.617.2 mutasyona karşı ülkede en yaygın kullanılan Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca/Oxford aşılarının iki dozunun etkili olduğuna dair yeni araştırma sonucunu açıklamıştı.

Dünyanın en hızlı ve kapsamlı aşılama kampanyalarından birini uygulayan İngiltere'de dün itibarıyla 39 milyondan fazla kişiye bir doz aşılanırken, toplam 25 buçuk milyon kişi ikiye iki doz aşı yapıldı.

 

 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap