SON DAKİKA



Haber > Dünya > İngiltere Başbakanı Johnson, partisinden güvenoyu aldı

İngiltere Başbakanı Johnson, partisinden güvenoyu aldı

07 Haziran 2022 Salı - 10:23




İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parti içi güven oylamasını 148'e karşı 211 oyla kazandı. Theresa May 2018'deki oylamada oyların yüzde 63'ünü kazanmıştı, Johnson ise yüzde 58,8'ini kazandı.





Muhafazakar Parti'nin Meclis Grup Başkanı Graham Brady, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın bugün yapılan güven oylamasını kazandığını ve görevini sürdüreceğini söyledi.

BBC'nin aktardığına göre Brady, "Parlamento grubunun Başbakan'a güvendiğini söyleyebilirim" dedi.

Oylama sonuçlarına göre, toplamda 211 muhafazakar milletvekili Johnson lehinde oy verirken 148 vekil de aleyhte oy kullandı.

Oylama gizli oy ve basit çoğunluk esasına göre yapıldı.
Muhafazakar Parti'nin 359 milletvekilinin tümünün oylamaya katılması halinde, Johnson'ın görevde kalabilmesi için en az 180 oy alması gerekiyordu. Parti'nin her bir milletvekili oylamaya katıldı.

Boris Johnson, Başbakanlık Konutu'nda düzenlenen bazı partilere katıldığı için polis soruşturması sonrası para cezasına çarptırılmıştı.
Johnson oylamayı kazandığı için Muhafazakar Parti'nin mevcut kurallarına göre aynı oylama bir yıl yapılamayacak.


Oylama için partinin milletvekillerinden en az yüzde 15'inin (54) yazılı talepte bulunması gerekiyordu.
Bu sabah, oylama için yüzde 15'lik eşiğin aşıldığı açıklandı ancak kaç milletvekilinin oylama istediği belirtilmedi.

'Güven oylaması, spekülasyonların sona ermesi için bir fırsat'

Güven oylaması için gerekli sayıya ulaşıldığının açıklanmasından sonra Başbakanlıktan yapılan açıklamada "Bu oylama, aylardır süren spekülasyonların sona erdirilmesi ve geçmişe çizgi çekilmesi için bir fırsat" denildi.

Ardından Başbakan Johnson'ın ekibi tarafından tüm Muhafazakar Parti milletvekillerine gönderilen bir mesajda, liderlik yarışının partide bir "iç savaş başlatacağı" ve bunun da ana muhalefetteki İşçi Partisi'ne yarayacağı öne sürüldü.
Mesajda şu noktalar dikkat çekiyor:

Hükümetin Ukrayna'daki savaşa ve hayat pahalılığıyla mücadeleye odaklanması gerekiyor.

Boris Johnson'ın şu anda ülkede suç oranının azaltılması, vergilerin azaltılması ve Ulusal Sağlık Sistemi NHS'teki bekleme sürelerinin azaltılması gibi öncelikleri var.
Başbakan, Covid pandemisi sırasında hızlı bir aşılama programı başlatarak ve çalışanlar ve işletmeler için daha önce görülmedik düzeyde yardım programları uygulayarak barış dönemindeki en büyük krizlerden biriyle mücadele etti.
22 kabinenin üyesinden 16'sı Boris Johnson'a destek verdiğini açıklamıştı.


Thatcher güven oylamasını kazandıktan 8 gün sonra istifa etmişti

BBC'nin eski politika editörlerinden ve Today programının sunucularından Nick Robinson, İngiltere'de geçmişte güven oylamalarını atlatan başbakanların uzun vadede kaybettiklerine dikkat çekti.

"Demir Lady" olarak bilinen Margaret Thatcher'ın güven oylamasını kazandıktan sekiz gün sonra istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatan belirten Robinson, Johnson'ın selefi Theresa May'in de oylamayı kazandıktan 6 ay sonra görevi bıraktığını vurguladı.

Theresa May 2018'deki oylamada oyların yüzde 63'ünü kazanmıştı, Johnson ise yüzde 58,8'ini kazandı.

Eski başbakanlardan John Major ise Muhafazakar Parti'nin meclis grubundaki güven oylamasını kazandıktan sonra 1997'de yapılan genel seçimde İşçi Partisi karşısında ağır bir yenilgi almıştı.

Robinson bununla birlikte Johnson'ın iktidara tutunmak için savaşmakta kararlı olduğuna dikkat çekiyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap