SON DAKİKA



Haber > Dünya > İngiliz ve Alman jetleri havalandı! Rus krizi Avrupa semalarına sıçradı

İngiliz ve Alman jetleri havalandı! Rus krizi Avrupa semalarına sıçradı

15 Mart 2023 Çarşamba - 13:09




Rus savaş uçaklarının ABD insansız hava aracını Karadeniz'de düşürmesinden saatler sonra bu kez Avrupa'nın göbeğinde jetler kalkış yaptı. Typhoon savaş uçakları Rus Il-78 Midas uçağının önünü keserken, dakikalar sonra bu kez bir yolcu uçağı için harekete geçildi.





Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesinden bu yana süper güçler ilk kez Karadeniz semalarında doğrudan çarpıştı. İki Rus Su-27 jeti, Kırım Yarımadası'nın batısında seyreden bir Amerikan MQ-9 Reaper insansız hava aracının peşine düştü.

MQ-9'un önünü kesen Rus savaş uçakları önce birkaç kez Amerikan drone'unun üstüne yakıt boşalttı. 30-40 dakika kadar süren kovalamacada bir jet MQ-9 Reaper'ın pervanesine çarptı ve Amerikan ordusu insansız hava aracını Karadeniz'de uluslararası sularda düşürdü.

Moskova ABD drone'unun keskin manevra nedeniyle Karadeniz'e çakıldığını savunurken, Washington MQ-9 Reaper'ın tam olarak hangi noktaya düştüğünü açıklamadı. İnsansız hava aracının enkazının Karadeniz'in sularından nasıl çıkarılacağı, şimdilik belirsiz.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, düşen drone'un ABD tarafından 'kurtarılmasının' pek de mümkün olmadığını yazdı. Gazete, "Drone'u kurtarmak zor olabilir. ABD donanması, Rusya'nın Şubat 2022'deki Ukrayna işgalinden kısa süre sonra Karadeniz'deki operasyonlarını durdurdu. Gemilerin Karadeniz'e girişini kontrolü altında tutan Türkiye, savaş başladıktan sonra Boğaz'ı savaş gemilerinin geçişine kapattı. Rusya ise Karadeniz'deki savaş gemilerini kullanmaya devam ediyor" dedi.

Dünya, Karadeniz'deki çarpışmanın şokunu atlatamadan bu kez Avrupa'da NATO ve Rus savaş uçakları karşı karşıya geldi. Rusya'nın Avrupa'nın göbeğindeki toprağı Kaliningrad ile en batıdaki şehri St. Petersburg arasında uçan bir Il-78 Midas tanker uçağı, NATO üyesi Estonya'nın hava sahasına yaklaştı.


Rus uçağı Baltık Denizi üstünde uçarken Estonya hava trafik kontrol kulesiyle bağlantısı koptu. Il-78 Midas'ın NATO hava sahasına doğru yaklaşması üzerine, İngiliz ve Alman savaş uçakları yıldırım gibi havalandı. İki ülkeye ait Typhoon jetleri, Il-78 Midas'ın önünü kesti.

Söz konusu olayın hemen ardından bu kez bir Rus yolcu uçağı Estonya hava sahası yakınlarından geçti. İngiliz ve Alman savaş uçakları bir kez daha kalkış yaptı ve An-148 tipi yolcu uçağına müdahale etti.

Doğu Avrupa ülkesi Estonya yakınlarında peş peşe gerçekleşen olaylar, ilk kez NATO hava devriyesi için İngiliz ve Alman savaş uçaklarının birlikte havalanmasına neden oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap