SON DAKİKA



Haber > Dünya > İngiliz basını Putin'in Ukrayna'dan ne istediğini yazdı

İngiliz basını Putin'in Ukrayna'dan ne istediğini yazdı

13 Şubat 2022 Pazar - 17:19




Rusya-Ukrayna krizinde son günlerde gerginlik giderek artarken İngiliz The Guardian gazetesinde "Putin Ukrayna'dan tam olarak ne istiyor?" başlıklı bir makale kaleme alındı.





Guardian'dan Simon Tisdall'ın kaleme aldığı makalede Rusya- Ukrayna hattında neler yaşandığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in taleplerine ilişkin yorumlara yer verildi.

Rusya bir süredir Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki iddiaları reddediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yüz yüze görüşmesinde ve ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesinde de bu iddiaları reddetti.

Putin'in inkarlarına Batılı hükümetlerin bir çoğu inanmıyor. Eğer Putin'in niyeti barışçılsa neden Ukrayna sınırlarına 130 binden fazla asker konuşlandırdığını açıklayamıyor.

PUTİN'İN MOTİVASYONU NE?


Bu konuda çok sayıda teori var. Putin'in Doğu Avrupa'da, esas olarak şu anda bağımsız olan Estonya, Letonya, Litvanya, Beyaz Rusya, Gürcistan ve Ukrayna gibi eski Sovyet cumhuriyetlerini kapsayan bir Rus nüfuz alanını yeniden inşa etmek istediği düşünülüyor.

Sovyetler Birliği çöktükten sonra sık sık "kayıplarından" yakındı. Putin ayrıca Batı ülkelerine Rusya’nın hala bir süper güç olduğunu göstermek istiyor olabilir.

NEDEN HEDEF UKRAYNA?

Putin, Rusya'nın güneybatı kanadına komuta eden stratejik öneme sahip Ukrayna'nın Batı ile asimile olmasından endişe duyuyor. NATO'ya artan yakınlığına karşı çıkıyor. Ayrıca Kiev'in AB ile gelişen bağlantılarına da karşı çıkıyor. 

Ayrıca Rusya'nın bakış açısıyla bakıldığında Ukrayna basın özgürlüğünün olduğu, liderlerin özgür seçimlerle seçilebildiği demokratik bir ülke. Pratikte, Ruslar bu tür özgürlüklere sahip değiller.


NEDEN BUGÜNE KADAR BEKLEDİ?

Putin Batı'nın zayıflığını hissediyor. NATO geçen yıl Afganistan'da küçük düşürüldü ve Biden, yeni savaşlara girmek yerine savaşları bitirmek için çağrısında bulundu. Biden ile ABD dış politikası Avrupa'ya değil Çin'e odakladı.

Ayrıca Putin'in iç desteğini güçlendirmek, batı karşıtı politikalarını haklı çıkarmak için 2014’te  büyük bir zafere ihtiyacı olduğu öne sürüldü. Rusya o dönem Kırım'ı ilhak etti ve doğu Donbas bölgesini kontrolünü altına aldı.

PUTİN NE İSTİYOR?

Putin, ayrılığı sona erdirmek için belki de, NATO'nun Ukrayna'yı (veya Gürcistan ve Moldova'yı) asla üye olarak kabul etmeyeceğine söz vermesini istiyor.  Varşova Paktı'nın eski üyeleri olan Polonya, Romanya ve Bulgaristan gibi "ön cephe" ülkelerinden geri çekilmesini istiyor. 


Kiev'in Donbas bölgesi için özerk statüsünü kabul etmesini ve Kırım üzerindeki iddiasından vazgeçmesini istiyor. 

ABD'nin yeni orta menzilli füzelerinin doğu ve güney Avrupa'daki konuşlandırmalarını sınırlamak veya durdurmak istiyor.  Rusya, etkisini yeniden kurmak ve jeopolitik erişimini genişletmek için Avrupa'nın "güvenlik mimarisini" yeniden tasarlamak istiyor. Bunların çoğuna ABD "hayır" dediği için mevcut kriz devam ediyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap