SON DAKİKA



Haber > Dünya > Hollanda'da mahkemeden İsrail kararı! F-35 parçaları gönderilmeyecek

Hollanda'da mahkemeden İsrail kararı! F-35 parçaları gönderilmeyecek

12 Şubat 2024 Pazartesi - 15:20




Hollanda Temyiz Mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle, Hollanda'dan İsrail'e yapılan tüm F-35 parçaları ihracatının 7 gün içinde sona ermesi gerektiğine hükmetti.





Hollanda Temyiz Mahkemesi, uluslararası insancıl hukuk ihlalleri sebebiyle, Hollanda'dan İsrail'e yapılan tüm F-35 parçaları ihracatının 7 gün içinde sona ermesi gerektiğine hükmetti.

Mahkemenin karar metninde, "İhraç edilen F-35 parçalarının, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinde kullanılma riskinin açık olduğu inkar edilemez. Mahkeme, devletin bu kararın tebliğinden itibaren 7 gün içinde nihai varış noktası İsrail olan F-35 parçalarının tüm fiili ihracatını ve transit geçişini durdurmasını emretmektedir." denildi.

HOLLANDA'DAKİ F-35 DEPOSU

ABD'ye ait F-35 parçaları, Hollanda'daki bir depoda saklanıyor ve daha sonra mevcut anlaşmalar kapsamında İsrail dahil olmak üzere anlaşmanın taraflarına gönderiliyor.

YEREL MAHKEME TAM TERSİ KARAR VERMİŞTİ


Aralık ayında bölge mahkemesi, parçaların tedarik edilmesine hakimlerin müdahale etmemesi gereken siyasi bir karar olduğunu söylemişti. Mahkeme o dönemde, "Bakan'ın yaptığı değerlendirmeler büyük ölçüde siyasi ve politik niteliktedir ve hakimler Bakan'a geniş bir özgürlük alanı bırakmalıdır." şeklinde karar vermişti.

Hollandalı yetkililer ise, tüm F-35 ortaklarına parça tedarik eden ve ABD tarafından yürütülen bir operasyonun parçası olan teslimatlara müdahale etme yetkilerinin olup olmadığını tam olarak bilmediklerini söylemişlerdi.

Hükümet avukatları da eğer Hollanda depodan parçaları tedarik etmezse İsrail'in bunları başka bir yerden kolayca temin edebileceğini savunmuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap