SON DAKİKA



Haber > Dünya > Gündüz bakımevi, gece otoparkta kalıyorlar

Gündüz bakımevi, gece otoparkta kalıyorlar

09 Kasım 2016 Çarşamba - 15:23




Sırbistan’nın başkenti Belgrad’daki bir parkta aylardır konaklayan binlerce sığınmacı, yağmurdan, rüzgardan ve soğuktan korunmak için terk edilmiş bin





Geceleri açık havada geçirmek zorunda kalan büyük çoğunluğu Afganistan, Pakistan, Cezayir, Suriye, Fas, İran ve Irak uyruklu sığınmacılar, kış mevsiminin gelmesiyle dışarıda hayatta kalabilecek koşullara sahip olmadıklarını söylüyor.

Gündüz Miksaliste’deki bakımevine gidip ısınma imkanı bulan sığınmacılar, bu tür merkezlerde yer bulunmadığı için geceyi parklarda ve diğer açık alanlarda geçirmeye devam ediyor. Çocuklu ailelere, kadınlara ve çocuklara öncelik verilen bakımevinde, 09.00 ile 16.00 saatleri arasında sığınmacılara yiyecek ve giyecek dağıtılıyor.

Miksaliste Bakımevi Koordinatörü Uros Bosiljcic, kendilerinden yardım talep eden sığınmacıların sayılarının günden güne değiştiğini söyleyerek, 250-500 kişinin ısınmak ve yemek için bakımevine geldiğini, bunların çoğunun çocuklar ve kimsesizler olduğunu söyledi.

PERİŞAN HALDE DÖNÜYORLAR

Yeterli kapasiteye sahip olmadıkları için yemek dağıtımını bir süredir durdurduklarını belirten Bosiljcic, “Birkaç gün önce bu alanda yemek ve eşya dağıtan tek kuruluş olarak kaldığımız için büyük sıkıntı yaşadık. Kapılarımızı günde bin 500 kadar kişiye açtık. Ancak bu durum sadece birkaç gün sürdü” dedi.


Bosiljcic, bakımevinde tüm sığınmacılara sağlık hizmeti de sunduklarını kaydederek bakımevinin saat 16.00’da kapandığını, sığınmacıların büyük çoğunluğunun konakladıkları parklara, terk edilmiş binalara döndüğünü söyledi.

Sığınmacıların kötü hijyen koşullarında yaşadıklarını vurgulayan Bosiljic, “Bunun yanı sıra sınır polisinin müdahalesi sonucu yaralanmalar da söz konusu. Bunu yapan Bulgar ve Macar polisi. Tekrar buraya dönmek zorunda kalan sığınmacılar, köpekler tarafından ısırılmış, darp edilmiş ve perişan bir halde geliyorlar” dedi.

6 AYDIR SIRBİSTAN’DA

Sırbistan’a 6 ay önce geldiğini söyleyen 16 yaşındaki Afganistan vatandaşı İnzad, tüm vaktini otogar yakınlarındaki parkta geçirdiğini, geceleri de otoparkta uyuduğunu söyledi. Macaristan’a gitmeyi deneyip sınırdan geri gönderildiğini anlatan İnzad, “Sınıra ulaştığım zaman polis, Sırbistan’a dönmem gerektiğini söyledi. Kampta boş oda yoktu. Otobüs bileti alıp geri döndük. Sınıra ormandan ulaşmaya çalıştım. Macar polisi beni dövüp köpeklerini de üzerime saldı. Neyse ki ısırılmadan kaçmayı başardım” dedi.

İnzad, 6 aylık sürede Sırbistan’daki merkezlerde kalmayı denediğini ancak önceliğin Pakistan, İran, Irak ve Suriye’den gelen sığınmacılara verildiğini anlattı.


Herhangi bir Avrupa ülkesine gitmek istediğini söyleyen İnzad, “Gündüzleri Miksaliste’de vakit geçiriyoruz. Sırbistan’da bize yardım eden insanlar da oluyor. Zaman zaman bize yemek de veriyorlar. Giyecek konusunda sıkıntı yaşıyorum. Bazen giyecek bir şeyler veriyorlar, bazen de vermiyorlar. En büyük sıkıntılarımdan biri de bu. Son üç aydır aynı kirli pantolonları giyiyorum” dedi.

PARKLARA MAHKÛM OLDUK

Sırbistan’a 1.5 ay önce gelen Afganistanlı 24 yaşındaki Ebit Hanan da kendisi gibi çok sayıda sığınmacının parklara mahkûm olduğunu belirterek, kapıya dayanan soğuklarda dışarıda hayatta kalabilecek koşullara sahip olmadıklarını söyledi. Yiyecek ve giyecek konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten Hanan, “Parkta yemek bulmak çok zor. Yemek ve diğer ihtiyaçlarımızı satın alabiliriz ancak her gün bir şeyler satın almak da zor. Sırbistanlı insanlar bazen bizlere yardım eli uzatıyor. Yiyecek ve giyecek ihtiyacımızı karşılıyorlar. Hepimiz yolumuza devam etmek istiyoruz. Macaristan’a gitmeyi denemedim. Çünkü gitmeye çalışan arkadaşların, polisin işkencesine maruz kaldıklarını öğrendim. Onlardan kaçmaya çalışanların üzerine köpeklerini salıyorlarmış. Bu yüzden, oraya gitmek istemiyorum. Fransa veya Avusturya’ya gitmek istiyorum. Oradaki yaşam şartları daha iyi” diye konuştu.

Sırbistan’daki Sığınmacı ve Göç Komiserliğinin verilerine göre, ülkede kayıtlı 4 bin 690 sığınmacı bulunuyor. Kayıt dışı sığınmacılarla bu sayının 10 bine yakın olduğu tahmin ediliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap