SON DAKİKA



Haber > Dünya > Gazze'nin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

Gazze'nin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

13 Kasım 2023 Pazartesi - 15:11




İsrail jetlerinin haritadan sildiği mahalle sakinleri belirsiz bir kadere sürüklendi, bazıları ölümden önce son kez mesaj verdi. Türkiye'deki bir Filistinli ise ailesini aradığında hat kesildi.





Gazze Şeridi çok yoğun bir nüfusa sahip, bölgede yüksek düzeyde yoksulluk hakim ve giriş ve çıkışlarda sıkı kontroller yapılıyor. Ancak El Zehra; 7 Ekim'de başlayan savaşın öncesine kadar, büyük evlerin ve aydınlık dış mekanların, badem ve incir korularının, spor sahalarının ve parkların bulunduğu modern bir mahalleydi.

41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin kalbinde yer alan El Zehra mahallesi, 1990ların sonunda dönemin Filistin lideri Yaser Arafat'ın emriyle inşa edildi. Yüksek katlı binaların yanı sıra üniversiteler ve okullar da mahallede yükseldi.

  Gazzenin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

 

HARİTADAN SİLİNDİ


Zehra mahallesi, daha önceki savaşlarda İsrail tarafından hedef alınan bir yer değildi. Ancak bu sefer durum İsrail'in 13 Ekim'de sivillere güneye gitmesini emretmesiyle değişti. Mahalle, tahliye için sınır olarak belirlenen Gazze Vadisi'nin hemen kuzeyinde yer alıyordu. İsrail jetleri bir gecede binlerce insana ev sahipliği yapan 25 apartman bloğunu bombalayarak haritadan sildi.

Burada yaşayanlardan bazıları (aralarında doktorlar, avukatlar, akademisyenler, moda tasarımcıları ve girişimciler bulunuyor) harabelerde kalarak hayatta kalmaya çalıştılar ancak çoğu kurtarabildikleri azıcık eşyayı toplayıp Gazze Şeridi'ndeki farklı bölgelere dağıldı.

  Gazzenin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

 

TÜRKİYE'DEN ARADI, HAT KESİLDİ


Zehra mahallesinde büyüyen Hana Hüseyin, haberleri iki yıl önce taşındığı Türkiye'den yüzlerce kilometre öteden dehşetle takip etti. Bombardımanın yaşandığı gün telaşla yaptığı bir telefon görüşmesinde, güvende olup olmadıklarını kontrol etmek için ailesini aradı ve onları sevdiğini söyledi. Daha sonra hat kesildi.

  Gazzenin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

 

Yıkılan apartmanların sakinleri, komşularının toplu tahliyesine öncülük eden diş hekimi Mahmut Şahin'in çabaları sayesinde bombalardan korunmak için yakındaki bir üniversiteye sığındılar. Şahin daha öncesindeyse, İsrailli bir istihbarat ajanından binalarının bombalanacağına dair kendisini uyaran bir telefon aldı. Özel bir numaradan arayan ve kusursuz bir Arapçayla konuşan telefondaki ses, "İsrail istihbaratından arıyorum, bombalama emri aldık" dedi.

 


Gazzenin en güzel mahallesinin sonu: Merak ettiğiniz için teşekkürler, hâlâ hayattayız

 

BELİRSİZ BİR KADERE SÜRÜKLENİŞ

İsrail ordusu mahalleyi neden vurduğunu bugüne kadar açıklayabilmiş değil. Mahmut'un komşuları canlı olarak kaçmayı başardı ancak sonrasındaki hayatta kalma mücadelesinden hepsi sağ çıkamadı.

Kurtulanlar evlerinden ellerine geçen ne varsa alıp götürdüklerini, o evlerin gözleri önünde patlamasını izlediklerini ve Gazze'nin dört bir yanına, belirsiz bir kadere doğru sürüklendiklerini anlattı. Mahalle sakinleri, çok sevdikleri evlerinin, yaşamın ve yok oluşun hikayesini anlatmak istedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap